BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még az uborkaszezonban is masszívan dőltek a cégek

Visszaesett idén augusztusban a felszámolások és végelszámolások mennyisége, ez azonban csak viszonylagos volt, mivel tavaly augusztushoz képest 58,5 százalékos a növekedés – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató jelentéséből.

Ahogy a korábbi években, úgy az idén is a cégbírósági szabadságolásokra vezethető vissza az, hogy augusztusban jóval kevesebb céget számoltak fel, mint a korábbi hónapokban. „Jól jellemzi azonban a cégvilág állapotát, hogy a szabadságolások miatt kisebb kapacitással működő cégbírósági ügykezelés közepette többéves átlagban erős közepes értéket ért el a felszámolások száma, a végelszámolásoké pedig meghaladta az ötéves átlagot is” –árnyalta a képet Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Ami a tegnap közzétett adatokat illeti: augusztusban 1316 céggel szemben indult fizetésképtelenségi eljárás, ez eddig a legkevesebb ebben az évben. Ez a szám azonban még mindig közel 60 százalékkal magasabb az előző évinél, a növekedés tempója pedig nemhogy lassult volna, hanem jelentősen gyorsult a júliusi, egy évre visszatekintő 16,5 százalékos emelkedéshez képest.

A végelszámolások növekedési üteme augusztusban tovább lassult, de a múlt év azonos hónapjához mérten még mindig 39,3 százalékkal több cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok vagy a hatóságok az idén. A bezárt cégek száma júliushoz képest 339-cel csökkent, a nyolcadik hónapban 1424 vállalkozásnál kezdeményezték a végelszámolást. Ellenkező képet mutatnak az új alapítások: az augusztusi 3607 új bejegyzés nemcsak a korábbi hónapokkal összevetve tűnik kevésnek, hanem az egy évvel korábbit is alulmúlja mintegy 1,2 százalékkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.