BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási kémbotrány az SAP körül - Fizethetnak az Oracle-nek

Peren kívüli megegyezéssel zárulhat az Oracle és az SAP között évek óta húzódó vita, mely szerint az utóbbi egyik leányvállalata illegálisan töltött le szerzői jogvédelem alá eső anyagokat az Oracle szervereiről.

Az ügyhöz közel álló források szerint az SAP AG azóta bezárt leányvállalata, a TomorrowNow Inc. bűnösnek vallja magát az ügyben, hogy elkerülje a bűnvádi eljárást. Az egyezség tervezete egyelőre bíróság előtt hever, arról döntés szeptember 14-én születhet. Ekkor derülhet ki az is, mennyit is hajlandó fizetni az SAP, hogy elkerülje a törvényi felelősségrevonást.

Az SAP szóvivője beismerte, hogy a német cég és az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma "kidolgozott egy megegyezést az ügy lezárására", egyben "nagyon várják az általuk igazságosnak és végsőnek tartott megoldás elfogadását." Az Oracle ezzel szemben örömét fejezte ki, hogy az igazságügyi minisztérium vádat emelt, amiért az SAP széles körben, szisztematikusan lopta el a cég tulajdonát képező szellemi javakat.

Az Oracle számára frissítéseket és támogatást nyújtó TomorrowNowt 2005-ben vásárolta meg az SAP, majd 2008-ban végleg be is zárta, amikor az Oracle polgári pert indított az új tulajdonos ellen. A vádak szerint a TomorrowNow illegálisan fért hozzá az Oracle saját szellemi tulajdonait tartalmazó szervereihez 2006 decembere és 2007 áprilisa között. A leányvállalatot 11 rendbeli illegális behatolással és egy rendbeli szerzői jogsértéssel vádolták.

Az ügyben egy bíróság már egyszer 1,3 milliárd dollárt ítélt meg az Oracle számára, ám a múlt héten egy másik bíróság felülbírálta a kérelmet: az Oracle elégedjen meg 272 millió dollárral vagy indítson új pert.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.