BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Segélykiáltás az építőiparból

Az építőipar válságos helyzetére hívta fel a figyelmet az a levél, mellyel a napokban fordult a miniszterelnökhöz több szakmai szervezet. Mint írják, a hazai építőipari cégek európai uniós normákkal össze nem egyeztethető működési körülményei miatt már többször próbáltak az illetékes politikusokhoz, szakmai döntéshozókhoz fordulni – sikertelenül.

Ezért kérik Orbán Viktort, hogy adjon lehetőséget a személyes találkozóra, ahol megvitathatnák a kormány gazdaságpolitikusaival együtt a magyar építőipar jövőjét, lehetőségeit.
Leszögezik: ma is kiszolgáltatottak a magyar alvállalkozók, nincs becsülete az érdemi munkának, sokan az egzisztenciális ellehetetlenülést kockáztatják.

Mint írják, ez az iparág a nemzeti összterméknek a 10 százalékát állította elő a konszolidáltabb időszakokban. Multiplikátor hatásait is figyelembe véve most is jelentősen tudna hozzájárulni a magyar gazdaság és társadalom megerősödéséhez és a szociális helyzet jobbra fordulásához. „Éppen ezért érthetetlen számunkra, hogy a kormányváltás előtti ígéretek ellenére nem látszik kormányzati szándék a tisztességes vállalkozói körülmények megteremtésére, a jogbiztonság és az értékteremtő munka becsületének helyreállítására, a tisztességtelen gazdasági szereplők eltávolítására, az önhibájukon kívül csődhelyzetbe került vállalkozók új esélyhez juttatására” – fogalmaznak.

A kormány szándékait firtatva felteszik a kérdést: „Hagyja-e tönkremenni a még termelni és foglalkoztatni képes vállalkozásokat, építészirodákat, építőanyag-gyártókat és -keres-kedőket, vagy a kormányváltás előtti ígéreteknek megfelelően megteremti a tisztességes működés feltételeit.”
Hír ugyan még nincs arról, hogy a levél aláírói kaptak-e választ, ám a benne foglaltakat többszörösen aláhúzza az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) szintén most közzétett helyzetelemzése.

A hatodik éve lefelé menetelő ágazatban az idén sem állt meg a negatív trend, folytatódott a termelés visszaesése. Különösen aggasztó – mondta lapunknak Koji László, az ÉVOSZ alelnöke –, hogy az év első hat hónapjában az építőipari vállalkozások 28,1 százalékkal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban. A június végi szerződésállomány volumene több mint a harmadával csökkent a tavalyi azonos időszakhoz képest. A lakáspiac válságára jellemző, hogy az első fél évben 5585 új lakás épült, 35 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A vállalati szektorban – kivéve a feldolgozóipar néhány területét – nincs látható jele beruházási szándéknak. A termelés mérséklődésével összefüggésben a létszám is folyamatosan morzsolódik.
A szakma pesszimista a jövőt illetően is, hiszen „egyetlen befektetői körnél sem körvonalazódik keresletbővülés lehetősége, e nélkül pedig nem keletkezik építőipari megrendelés”. Így – tovább rontva a korábbi előrejelzéseket – mintegy tízszázalékos teljesítménycsökkenésre számítanak az idén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.