BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A pénzügyi igazgatók meglepő nézetei

A BDO International középvállalatok pénzügyi/gazdasági felsővezetőinek (CFO) nemzetközi növekedési terveire fókuszáló kutatásában rendkívül pozitív kilátásokat tár fel: a megkérdezettek 95 százaléka biztos három éves tervei teljesülésében.

A szakemberek a külföldi terjeszkedéshez szükséges pénz előteremtését sokkal kisebb kihívásként értékelik, mint a megfelelő készségekkel és tudással rendelkező, rátermett munkatársak felkutatását. A pénzügyi vezetők Kínában látják a legnagyobb növekedési lehetőséget – ami ugyanakkor hasonló mértékben kiugró kockázattal párosul.

A 13 ország 750 középvállalatának pénzügyi vezetőit célzó felmérésből (Global Ambition Survey) kiderül, hogy a jelenlegi gazdasági környezet, az érzékelt kockázatok és a külföldi terjeszkedés nehézségei ellenére szinte minden válaszadó (95 százalék) bízik globális növekedési tervei megvalósulásában. Általánosságban arra számítanak, hogy három év múlva árbevételük közel fele (44 százalék) külföldi üzleti tevékenységből fog származni – szemben a jelenlegi 37 százalékkal.

Meglepő módon a megkérdezettek nem aggódnak túlságosan a hitelek hozzáférhetősége miatt. A pénzügyi vezetők 69 százaléka saját állítása szerint gond nélkül elő fogja tudni teremteni a terjeszkedés finanszírozásához szükséges forrásokat. Nagyobb kihívást jelent a megfelelő készségekkel és tudással rendelkező helyi munkatársak felkutatása. A válaszadók több mint fele (52 százalék) sorolta a nemzetközi befektetések három fő kulcstényezője közé a rátermett munkatársak megkeresését.

Az egyes országok vonzerejét vizsgáló Global Market Opportunity Index szerint Kína háromszor akkora üzleti lehetőséget kínál a befektetőknek, mint az Egyesült Királyság, Brazília vagy Franciaország (a lista megosztott ötödik illetve hetedik helyezettjei). Kínában azonban a lehetőségeket jelentős kockázat is kíséri, és éppen ezt az országot tartják üzleti működés szempontjából az egyik leginkább kihívásokkal teli piacnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.