BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Feltörték a Nasdaqot - Bizalmas adatokhoz is hozzáférhettek

Azok a hackerek, akik tavaly behatoltak a Nasdaq számítógépes rendszereibe, olyan ártalmas szoftvereket telepítettek, amelyek segítségével lehetővé vált számukra, hogy állami vállalatok igazgatói után kémkedjenek - írja a Reuters.

Az újabb részletek azt mutatják, hogy a számítógépes támadás sokkal súlyosabb volt, mint azt eredetileg gondolták. A Nasdaq OMX Csoport ugyanis februárban még azt közölte, nincs bizonyíték arra nézve, hogy a hackerek hozzájutottak az ügyfelekre vonatkozó információkhoz. Nasdaq szóvivője megerősítette, hogy a támadás ügyében a nyomozás még tart, de további részleteket nem volt hajlandó közölni.

A cég korábban azt közölte, hogy a hackerek nem okoztak kárt a kereskedelmi tevékenységében, csak azt a web-alapú rendszerét támadták meg, amelyet vállalati igazgatósági tagok használnak azért, hogy dokumentumokat osszanak meg és kommunikáljanak egymással.

A támadás ügyében indított vizsgálat, amelyben az FBI és a Nemzetbiztonsági Ügynökség is részt vesz, jelenleg is tart. "A jó ég tudja, hogy mit tettek. A támadás hosszútávra szóló hatása még mindig nem ismert" - jelentette ki Tom Kellermann, egy sok éves tapasztalattal bíró, számítógépes támadásokkal foglalkozó biztonsági szakértő a Reutersnek. Kellermann szerint a hackerek bizalmas dokumentumokhoz juthattak, és hozzáférhettek vállalati igazgatók egymás közti beszélgetéseihez. Ugyanakkor Shawn Henry, az FBI helyettes igazgatója kijelentette: a pénzügyi szolgáltatási szektort évente sok százmillió dollár veszteség éri hackerektámadások miatt és e támadások egyre több kárt okoznak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.