BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengülhet a PC-piac

Lefelé volt kénytelen módosítani a személyi számítógépek (PC) globális piacára vonatkozó idei előrejelzését az IDC. Az amerikai piackutató az év elején még úgy látta, az idén 4,2 százalékkal nőhet a személyi számítógépek értékesítése, az év közben tapasztalt világpiaci fejlemények hatására viszont most már legfeljebb 2,8 százalékra teszi a bővülés mértékét.

A további világgazdasági kilátások tükrében a piackutató közel egy százalékponttal lefelé módosította a jövő évre szóló előrejelzését is, a korábbi 10,2 százalékról 9,3-re. Az azt követő években viszont kitart az eddigi 11 százalékos becslése mellett. A második negyedévben a PC-eladások főleg a fejlett piacokon bizonyultak a vártnál gyengébbnek, különösen a kis- és középvállalati, valamint a lakossági szektorban. Nyugat-Európában például több mint ötödével zsugorodott a piac, de az USA-ban is mintegy 5 százalékkal estek vissza az eladások.

A hardvergyártók számára kedvezőbb hírek a nagyvállalati szegmensből és a világ fejlődő térségeiből érkeztek, ahol a növekedés üteme továbbra is két számjegyű. Ez utóbbi átalakulás nyomán az idén már Kína lesz a legnagyobb felvevőpiaca a személyi számítógépeknek, lekörözve az évek óta első Egyesült Államokat.

A PC-piac lakossági szegmense minden eddiginél nagyobb kihívások előtt áll, a hordozható kategóriában az egy-két éve még slágerterméknek számító netbook lassan a múlté, helyét az okostelefonok és a táblagépek veszik át, előbbiből a második negyedévben világméretekben 107 millió, utóbbiból 13,5 millió talált gazdára. Az okostelefonok gyártói között kevés a hagyományos PC-előállító. Utóbbiak a táblagépek piacán mostanában kezdenek felnőni, ma még egyértelmű a termékkategóriát megteremtő Apple fölénye. A személyi számítógépek jövője körüli bizonytalanságot erősíti a HP PC-üzletágának kilátásba helyezett eladása is.

Magyarországon tavaly még jó volt az első fél év, a noteszgépekből közel 200 ezer darabot adtak el, az idén viszont már több mint 20 ezerrel csökkent az értékesítés. A harmadik negyedév is gyenge startot vett, az új technológiák nem tudtak még megjelenni, mert a PC-márkák egyelőre a múlt év végi készleteiket próbálják eltüntetni. Ez eddig nem tapasztalt alacsony átlagárakat is eredményezett. A notebookok olcsóbb fajtái már 70-80 ezer forintért beszerezhetők, egy-két éve még a kevesebbet tudó netbookok kerültek ennyibe. Ez utóbbiak manapság már 50 ezer forint alatt is megvásárolhatók.

piackutató az év elején még úgy látta, az idén 4,2 százalékkal nőhet a személyi számítógépek értékesítése, az év közben tapasztalt világpiaci fejlemények hatására viszont most már legfeljebb 2,8 százalékra teszi a bővülés mértékét.

Világgazdaság - S. Gy.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.