BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína már nem elég olcsó - Brazíliában erősít a Volkswagen

A Volkswagen 2016-ig 3,4 milliárd eurót akar befektetni a brazíliai üzemeibe - tűnik a Handelsblatt Sao Paolóból keltezett jelentéséből.

"Ezzel szabaddá tettük az utat a tartós növekedés számára Brazíliában" - jelentette ki Martin Winterkorn, a Volkswagen vezérigazgatója Sao Paolóban, ahol hétfőn este ötödik németként kitüntették "Az év német-brazil személyisége" címmel. Brazília az egyik legfontosabb piac a Volkswagen részére, a cégnek jelenleg négy üzeme működik Brazíliában - jelenti a dpa.

A VW do Brasil 23 ezer dolgozót foglalkoztat, és ezzel az egyik legnagyobb munkaadó a dél-amerikai autóipari ágazatban. Jelenleg huszonegy modellt gyártanak Brazíliában, ahol napi 3 500 jármű hagyja el a futószalagot.

A vállalat tervei szerint 2015-re elérik az évi ötmilliós értékesítést a Dél-amerikai országban, jövőre pedig a vállalat megünnepelheti a húszmilliomodik Brazíliában gyártott Volkswagent. A konszern egyébként az elsők között fektet be a megújuló energiába az országban: 120 millió eurós beruházással két vízerőművet építenek, amelyek segítségével az üzemek energiaigényének 40 százalékát fedezheti majd.

Nem a Volkswagen az egyetlen, amely Kínából Brazíliába teszi át a hangsúlyt a termelésben. A brazil elnök áprilisi bejelentése szerint a Foxconn a következő öt-hat évben 12 milliárd dollár értékben hajt végre fejlesztéseket országában. Ez lehet a világ első számú szerződéses elektronikai gyártójának legnagyobb külföldi beruházása.

A konszern vélhetően azért telepedhet le Brazíliában, mert a dél-amerikai országban kedvezőbb adózási feltételeket érhet el és közelebb mozdulhat a fejlődő piacokhoz. A Foxconn nem utolsósorban a túl magas kínai bérköltségek kiküszöbölésére keres új termelési helyszíneket.

Az LG és a Motorola már korábban bejelentette, hogy a dél-amerikai országba helyezi kitermelését. A dél-koreai cég az év második felében kezdheti meg az Optimus Pad gyártását Brazíliában, míg az amerikai mobilóriás a Xoom tábla PC-ket készíti majd Brazíliában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.