BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar fejlesztők a világban

Mindössze egy hónapja indult el a Windows Phone 7 fejlesztői portálja, de már 300 magyar cég és diák töltött fel szoftvert a Microsoft alkalmazásboltjába, a Marketplace-re – tudtuk meg Bátorfi Zsolttól, a Microsoft platformtechnológiai szakértőjétől.

A hazai fejlesztők több mint 60 alkalmazása vált elérhetővé a globális WP7-felhasználók számára. A globális piactérbe szóló fejlesztésként a hazai cégek első körben olyan egyszerű alkalmazásokat készítettek, mint például az autópálya-matrica vásárlására alkalmas eszköz.
A fejlesztők évi 99 dollár fejében regisztrálhatnak az oldalra, és tölthetik fel a Windows Phone- ra fejlesztett alkalmazásaikat, ezek a világ 38 országában élő Windows Phone-felhasználók mindegyike számára letölthetővé válnak. A diákok ingyenesen regisztrálhatnak az oldalon.

Az App Hub indulásakor a Microsoft fejlesztői csapata a 30 leggyorsabban feltöltött alkalmazás készítőjének ajándékot ajánlott fel. A Microsoft-platform szakértője szerint azonban nem ez volt az igazán ösztönző tényező. A Marketplace egy most születő globális tér, amelyen még nincs kiélezett verseny, így gyorsan lehet érvényesülni.

Hasonlóan gondolkodik Nagy Tamás is, a GPS Tuner Kft. ügyvezető igazgatója. A társaság által készített Turn by turn navigációs alkalmazás felkerült a legtöbbet letöltött applikációk listájára. A GPS Tuner nem első alkalommal töltött fel szoftvert a piactérbe. Egy évvel ezelőtt egy amerikai cégen keresztül már elérhetővé tettek egy navigációs szoftvert a Marketplace-en, így nem volt kérdéses, hogy a hazai portál elindulása után magyarországi szoftverrel is elindulnak. Ezt követte az európai, így már összesen nyolc alkalmazással vannak jelen a Windows Phone 7-piactéren.

A GPS Tuner első két alkalmazását eddig öszszesen 100 ezren töltötték le világszerte. „A Microsoft piacterén kizárólag szigorú minőségi ellenőrzést követően tesznek közzé alkalmazásokat, ez garantálja, hogy a felhasználók csak a magas mércéjű Microsoft-elvárásoknak megfelelő alkalmazásokat tölthetnek le. Mi fejlesztünk más mobilplatformokra is, ahol nem találkoztunk hasonlóan szigorú minősítési rendszerrel, ez azonban garantálja azt, hogy a letöltött alkalmazásokért érdemes pénzt adni” – fogalmazott Nagy Tamás. „Már egy évvel ezelőtt is láttunk fantáziát a Windows Phone 7 platformban, s bár lehet, hogy a célközönség egyelőre kicsi, de a Microsoft-fejlesztőkkel tartott közvetlen kapcsolat biztosan megtérül” – húzta alá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.