BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot lépett előre a Nokia

Elérkezett a Nokia windowsos korszaka. A finn mobilgyártó vezére a cég szokásos éves szakmai konferenciáján, Londonban mutatta be a microsoftos együttműködés első közös „gyümölcseit”, a két legújabb okostelefont.

A hasonló amerikai rendezvényeken megszokottnál szolidabb körítéssel vezényelte le a Nokia éves szakmai konferenciáját, a Nokia Worldöt Londonban a cég első embere Stephen Elop. Pedig itt mutatták be a microsoftos együttműködés első közös termékeit, a Windows Phone-os (WP) okostelefonokat, amelyekből a legnagyobb vevőinek, partnereinek és fejlesztőinek szervezett szakmai eseményre kettő érett piacképessé. „Nyolc hónappal ezelőtt bejelentettük az új stratégiánkat, ma pedig azt konkrétumokkal is alátámasztjuk – emelte ki Elop. A Nokia-vezér, mint ismert, az év elején a cég jövőjét volt munkaadójához, a Microsofthoz kötötte, oly módon, hogy a mobilpiacot legjobban dinamizáló okostelefonok operációs rendszerei közül a jelenleg alig néhány százalékos részesedéssel rendelkező Windows Phone 7 (WP7) mellett tette le a voksát, a technológiai váltás számításai szerint két évet vehet igénybe. Mint várható volt, ez nem azt jelentette, hogy addig kell várni az első „közös fecskékre”, de ez a pár hónap is elegendő volt, hogy a cég korábbi vezető helyéről a dobogó harmadik fokára csússzon le az okostelefonok kategóriájában.

A Nokia Lumia sorozatot, amelyből a drágább 400, az olcsóbb 300 euró körüli áron kerül piacra, a cégvezér az első valódi WP-s okosmobiloknak nevezte. Hozzátette, a készülékek a tervek szerint novemberben kerülnek a nagyobb európai piacokra, Ázsiában is még az év vége előtt megjelennek, a többi országban pedig 2012 elejétől lesznek kaphatók. Mindkét okostelefon tartalmaz olyan Windows Phone-ra optimalizált, de eddig csak a Nokia készülékekre elérhető alkalmazásokat, mint például a Nokia Drive, amely teljes személyi navigációs eszközt kínál ingyenes, részletes navigációval és az autóban használható külön kezelőfelülettel; valamint egy olyan zenei alkalmazást, ami több száz csatorna zenéjét kínálja ingyenesen.

A hardveroldalon még négy új telefon bővíti a márka választékát, ezekkel elsősorban a fejlődő világ országait célozzák meg, ahová meglátásuk szerint a mobiltechnológia hozza el magát az internetet is. Ezek az új mobilok ugyan nem okostelefonok, de éppúgy alkalmazások tölthetők le rájuk, van köztük érintőképernyős modell, gyorsabb velük az internetböngészés, és közvetlen kapcsolat teremthető a közösségi oldalakkal is. A készülékekért felelős marketingvezető a nyitó előadáson az egyik potenciális nagy piacként Indiát hozta fel, ahol ma már 1,2 milliárdan élnek, de csak 63 millió ottani lakosnak van valamilyen világhálós hozzáférése.

A szakmai konferencia a szokásokhoz híven ezúttal is az új termékekről, szolgáltatásokról szólt, a cégvezér éppen csak röviden emlékeztetett a stratégiaváltással együtt járó átszervezésekre. Így nem lehetett további részleteket megtudni a több ezer főt foglalkoztató komáromi üzem sorsáról sem. Pedig néhány hete már jelezte Stephen Elop, hogy a 2200 fős kolozsvári üzem bezárása után az átszervezések a későbbiekben a társaság finnországi, mexikói és magyarországi üzemére is kiterjednek. Annyit tudni csupán, a Nokia az érintett gyárakban megkezdi a tárgyalásokat a dolgozók képviselőivel, és előre láthatóan 2012 első negyedévében lesz jobb rálátása a lépés létszámra gyakorolt lehetséges hatására. A Nokia Magyarországon, beleértve a budapesti leányvállalat alkalmazottait is, 5 ezer főt foglalkoztat.

Telenor: kiegyensúlyozó szerepben a mobilnet

Az új Hipernet hálózatra építő mobilinternetben mind az ügyfélszámot, mind az árbevételt tekintve a jövőre nézve is van növekedési potenciál – ez derül ki a Telenor Magyarország tegnap közzétett harmadik negyedéves pénzügyi eredményeiből. A cég árbevétele összességében viszont csökkent az egy évvel korábbi 42,47 milliárd forintról 41,70 milliárdra, ezt részben a hívásvégződtetési díjak mérséklődésével és a hazai háztartások kisebb vásárlóerejével magyarázza a cég. A főbb eredményszámokban éves összevetésben még többmilliárdnyi csökkenés mutatkozik, főként a távközlési különadó, illetve a hálózatmodernizáció nyomán felmerült magasabb értékcsökkenési költségek miatt.


Sági Gyöngyi Telenor: kiegyensúlyozó szerepben a mobilnet Az új Hipernet hálózatra építő mobilinternetben mind az ügyfélszámot, mind az árbevételt tekintve a jövőre nézve is van növekedési potenciál – ez derül ki a Telenor Magyarország tegnap közzétett harmadik negyedéves pénzügyi eredményeiből. A cég árbevétele összességében viszont csökkent az egy évvel korábbi 42,47 milliárd forintról 41,70 milliárdra, ezt részben a hívásvégződtetési díjak mérséklődésével és a hazai háztartások kisebb vásárlóerejével magyarázza a cég. A főbb eredményszámokban éves összevetésben még többmilliárdnyi csökkenés mutatkozik, főként a távközlési különadó, illetve a hálózatmodernizáció nyomán felmerült magasabb értékcsökkenési költségek miatt. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.