BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszélyben a patikák negyede

A jövő évi gyógyszerkaszsza 83 milliárd forintos szűkítése miatt kieső árréstömeg kritikus helyzetbe hozhatja a patikákat. Negyedük már most veszteséges, ezért a kamara a Széll Kálmán-tervhez kapcsolódó teljes árréskiesés kompenzálását javasolja.

Megközelíti a 19 milliárd forintot a gyógyszertárak lejárt beszállítói tartozása, a teljes kifizetetlen számla összege nőtt, 70 milliárd, ez 20 milliárddal több a havi gyógyszerforgalmuknál – tudtuk meg Hankó Zoltántól. A Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke azt is elmondta, hogy a 2400 patika negyede, 560 vállalkozás veszteséges. Ez azért figyelmeztető, mert többségük a kistelepüléseken szolgálja ki a betegeket, s ha le kellene húzniuk a rolót, veszélybe kerülhet a gyógyszerellátás.

A baj oka a 2006-ban szabadjára engedett gyógyszertári liberalizáció – véli Bodrogi József egészségügyi közgazdász, ugyanis a bajba került patikák száma csaknem azonos az azóta létesítettekével. Ezért is kell végiggondolni a több mint egy évtizede változatlan árrésrendszert. Miközben ugyanis a gyógyszertárak működési költségei, a víz-, az energia- és egyéb kiadások miatt nőttek, a tb által támogatott gyógyszerek után kapott árréstömeg három éve változatlan, 52 milliárd forint körül van.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.