BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az állam is segítheti a vállalati finanszírozást

Korábban a bankok hitelezési hajlandósága, újabban azok hitelezési képessége korlátozza a vállalati hitelezést – állapította meg a Magyar Nemzeti Bank kutatásai alapján Nagy Márton, az intézmény szakértője.

A jegybank felméréseiből az is kiderül, hogy a hitelpiac szereplői egyre későbbi időpontban számítanak fordulópontra. A szakemberek már 2013-nál korábbi időre nem várják a hitelezés élénkülését. A jegybank legfrissebb, októberi felmérése szerint a harmadik negyedévben tovább romlott a bankok hitelezési hajlandósága és képessége.

Ez elsősorban a hitelfeltételek szigorításában és a hitelek kamatainak várható emelkedésében nyilvánul meg. A rövid távú vállalati hitelek iránt nőtt a kereslet, a hosszú távúak iránt viszont stagnált. A bankok által kihelyezni kívánt hitel jelentősen csökkent és a feltételek is szigorodtak. A felmérés szerint további szigorítás várható a kereskedelmi ingatlanok finanszírozásában.

A vállalati hitelek kamata az év során stabil volt, ám a kis- és középvállalatok (kkv) csak drágán juthatnak forrásokhoz. A nagyvállalatok 7,1 százalékos, a kkv-k 3,9 százalékos felár mellett kapnak hitelt. Ez átlagosan 8,5 százalékos kamatot jelent, de a hitelképes kkv-k csak 10 százalék feletti kamat mellett jutnak hitelhez.
A jegybanki szakember szerint az állam sokat tehetne a vállalati hitelezés bővítése érdekében. Az állam közvetlenül, a tulajdonában álló bankok által nyújtott hitelekkel is növelheti a hitelkínálatot. Emellett a hitelekre nyújtott állami garanciavállalással és vállalati kötvények vásárlásával is segítheti a vállalkozások finanszírozását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.