BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bekeményített a Gazprom: nem csökkentik a gázárat

A Gazprom orosz gázóriás nem fogja csökkenteni az árait az energiaéhes Kína részére annak ellenére, hogy Türkmenisztán a gázexport növelését tervezi Kína felé - jelentette ki Alekszej Miller, a Gazprom elnök-vezérigazgatója.

"A partnereink ismerik a javaslatainkat" - hangoztatta Miller. Hozzátette, Türkmenisztán tervei "nem lesznek hatással a mi terveinkre." Mint ismeretes, Kína és Türkmenisztán szerdán szerződést írt alá arról, hogy a Kínába irányuló türkmén gázszállítások mennyiségét 25 milliárd köbméterrel megemelik a türkmén államfő pekingi látogatása után. A Kínába irányuló türkmén gázszállítások teljes mennyisége pedig évi 65 milliárd köbméterre emelkedik majd, ami Kína teljes tavalyi földgázfogyasztása több mint a felének felel meg – jelenti a RIA Novosztyi.

Oroszország 1 000 köbméterenként 400 dollárért akar gázt eladni Kínának, vagyis ugyanazt az árat alkalmazná, amit európai partnerei esetében is. Ugyanakkor a tárgyalásokat ismerő források szerint a Kínának szánt türkmén gáz ára csak mintegy 250 dollár lenne. Ennek fejében Kína további befektetést valósítana meg a déli Iolotan fejlesztésében, amelyre már 4 milliárd dollárt költött, és segítene a Türkmenisztán-Üzbegisztán-Kazahsztán-Kína gázcsővezeték kapacitásának bővítésében.

Egy kínai diplomata úgy fogalmazott: "Peking nem akarja, hogy Türkmenisztán csővezetéket építsen az Európai Unió felé, így más gázárat harcoljon ki az európai piacon, és aztán növelje azt Kína tekintetében is." Kína tehát mindent elkövet azért, hogy teljes egészében lekösse a türkmén gázkészleteket, miközben folyamatosan tárgyal az orosz gázegyüttműködésről is.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.