BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Építőipar - Kétszer több végelszámolás, mint tavaly

Októberben az építőipar az új felszámolások szempontjából jobb állapotot mutatott, mint a nemzetgazdasági átlag – állapította meg az Opten.

Az utóbbi 15 százalékos növekedésével szemben az ágazatban 6,2 százalékkal csökkent a cégbedőlések egy évvel korábbihoz viszonyított száma. A tizedik hónapban 319 felszámolást regisztrált a céginformációs szolgáltató, ez 21 eljárással kevesebb, mint tavaly ilyenkor.
A végelszámolások alakulása azonban a felszámolásokénál sokkal rosszabb képet mutat: az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest több mint kétszeresére emelkedett az új eljárások száma.

A bezárások növekedési üteme megegyezik a nemzetgazdaság 105,7 százalékos átlagával. A tizedik hónapban 325 vállalkozásnál kezdeményeztek a tulajdonosok – vagy a NAV vizsgálatai alapján a cégbíróságok – végelszámolást. „Azt mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a cégbíróságok által elrendelt kényszer-végelszámolások jelentős számban torkollnak felszámolási eljárásba” – figyelmeztetett Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.