BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Konferencia paradicsom lehet Magyarország?

A Magyar Turizmus Zrt. Magyar Kongresszusi Igazgatósága (MKI) partnerei által rendelkezésre bocsátott adatok alapján elmondható, hogy 2011. első kilenc hónapjában összesen 287 nemzetközi konferenciára került sor Magyarországon, amelyeken több mint 72 000 fő vett részt.

Mind a hazánkban megrendezett nemzetközi konferenciák mind pedig a nemzetközi konferenciákon résztvevők száma növekedést mutat: előbbi 22,1%-kal, utóbbi pedig 19%-kal haladja meg az előző év azonos időszakának adatait! A rendezvények részvevőinek száma átlagosan 251 fő, a rendezvények átlagos időtartama pedig 3,9 nap volt. A hazánkban lebonyolított nemzetközi konferenciák közül a legtöbbet májusban rendezték, ami az összes rendezvény 20,2%-át jelenti. A második legerősebb hónap – az eddigi tendenciákat követve – szeptember volt, a maga 17%-ával.
 
2011. január-szeptemberben, a nemzetközi konferenciákon résztvevők számának viszonylatában valamennyi konferencia méretében pozitív változások történtek 2009 és 2010 azonos időszakához viszonyítva. A korábbi évek tendenciáját követve, 2011 első kilenc hónapjában is Budapesten került megrendezésre a legtöbb nemzetközi konferencia (74,9%), tehát a MICE üzletág semmit sem veszített főváros-centrikusságából. Budapestet Gödöllő (5,5%), valamint holtversenyben Sopron (2,8%) és Szeged (2,8%) követi, de szerveztek nemzetközi rendezvényeket valamennyi ismert konferenciavárosban is, többek között pl. Debrecenben, Pécsett, Székesfehérváron, a Balaton partján és Veszprémben is.

Továbbra is a szállodák (73,9%) látják vendégül a legtöbb nemzetközi konferenciát, tartva vezető pozíciójukat. A rendezvények 8,7%-át kongresszusi központokban tartották, míg 8,4%-uk valamely magyarországi egyetemen, vagy tudományos intézetben zajlott. Utóbbiak száma 1,6%-os emelkedést mutat az előző év hasonló időszakához képest. Az egyéb rendezvényhelyszínek aránya 5,3%-kal nőtt 2010 azonos időszakához képest, melynek döntő befolyásoló tényezője, hogy a nemzetközi konferenciák igen jelentős százalékának kastély adott otthont. Ezen kívül tartottak még rendezvényeket múzeumban, rendezvényközpontban és filmszínházban egyaránt.

Az év első kilenc hónapjában lezajlott nemzetközi konferenciákon a résztvevők 81,8%-a külföldről, míg 18,2%-uk Magyarországról érkezett. A Magyarországon zajlott nemzetközi konferenciák megrendelőinek nemzetiségi vizsgálatából kitűnik, hogy továbbra is a magyar megrendelők állnak az élen 52,8%-kal. Az idei évben ugrásszerűen megnőtt a számuk, és az élvonalba törtek az amerikai megrendelések. 2011 első három negyedévében a megrendelők rangsorát a magyarok és amerikaiak után a német, brit, belga, svájci, és francia megrendelések követték.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.