BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tömegesen felhősíthetnének a cégek a zöldülés érdekében

A legnagyobb vállalatok akár 50 százalékkal is csökkenteni tudnák széndioxid-kibocsátásukat, ha felhő alapú adattárolási megoldásokat használnának.

A londoni Carbon Disclosure Project legfrissebb eredményei szerint a legnagyobb információtechnológiai vállalatok óriási költség- és kibocsátásbeli megtakarításokat érhetnek el 2020-ig, ha átállnak a megosztott adathálózati megoldásokra.

A fejlődés nem is lenne nehéz, hiszen ezek a vállalatok sokszor egyben a felhő-alapú rendszerek fejlesztői is. A felmérés készítői által francia és angol cégek körében végzett interjúkból kiderült: a cégek az általuk felhőben kezelt információ 10 százalékos jelenlegi arányát 2020-ra átlagosan 70 százalékra szeretnék emelni. Mindez milliárdos megtakarításokat jelentene a cégeknek.

Mivel a felhő alapú rendszerekben az adatok nem a felhasználók gépein, hanem központi szervereken tárolódnak, a cégeknek jóval kevesebb hardvert kell vásárolnia az adatok tárolásához és menedzseléséhez.

A felmérés szerint a brit IT-cégek 2020-ig évi 1,2 milliárd fonttal csökkenthetik az energiaköltségeiket a "felhősítéssel", a széndioxid-kibocsátásuk pedig annyival csökkenne, mintha négymillió (!) autóval kevesebb futna az utakon. (Franciaországban, ahol az áramellátás nagy részét atomerőművek biztosítják, ez az arány jóval alacsonyabb.)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.