BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új terhektől tartanak a fuvarozók

Az amúgy is versenyhátrányban lévő hazai közúti fuvarozóknak komoly költségnövekedéssel kell számolniuk – mondta lapunknak Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára a jövő évi adótervekkel kapcsolatban.

Mivel a parlament honlapjának tanúsága szerint a 2012. évi adótörvényekhez száznál több egyéni képviselői beadvány született már, lapzártánkkor még nem volt információjuk a baleseti adó mértékének alakulásáról, pedig ezt Dittel Gábor sarkalatos kérdésnek tartja. Elfogadhatatlannak nevezi a törvénytervezet szerinti 30 százalékot, amelyet a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításból (kgfb) számítanak.

Emlékeztetett arra, hogy szervezetük a Nemzeti Összefogás Fuvarozói Fórummal és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületével már korábban közös levélben fogalmazta meg a tervezett új adónemmel kapcsolatos észrevételeit Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter részére, bízva abban, hogy a megfogalmazott szakmai érveik a törvényjavaslat újragondolására és legalább a tervezett adó mértékének maximálására késztetik a beterjesztőt és a képviselőket.

Az előbbiek alátámasztására Dittel Gábor egy vontató átlagos kgfb-díjával számol – mondván, nagy a szórás, mivel ahány biztosító, annyi ár és annyiféle kedvezmény vagy szorzó –, amely belföldi fuvarozónál évi mintegy 180 ezer forint. Ennek a 30 százaléka 54 ezer, de ugyanez nemzetköziben minimum 115,5 ezer forint pluszköltséget jelent járművenként. A NiT Hungary szerint a baleseti adó mértéke nem lehet több harmincezer forintnál, vagy ha százalékosan határozzák meg, a kgfb tíz százalékánál.

Az ügyvezető főtitkár szerint az újabb terhek tagjaiknak komoly költségnövekedést eredményeznek, hiszen nem csak erről az egy tételről van szó, mert ehhez nagymértékben kapcsolódik még az üzemanyagár, a személyi jellegű és egyéb költségek növekedése. Az elmúlt egy évben csak az üzemanyagárak (a Mol nagykerárát alapul véve) minimum 30 százalékkal emelkedtek. A jövedéki adóból pedig csak a 7,5 tonnánál nagyobb járműveknél igényelhető vissza a literenkénti 19,5 forint. További költségnövekedéssel kell számolni a tervezett 27 százalékos áfa miatt is, mert a visszaigénylésig finanszírozási igény merül föl. Tehát ez egy komplex kérdés – mondja –, nem csak a kgfb-hez kapcsolódó baleseti adóról van szó.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.