BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Véget ért a hatósági energiaárak befagyasztásának időszaka - Emelés jöhet

Január 1-jétől nő a földgáz, a villamos energia és a távhő hatósági ára. Ezzel „feloldódtak” a tavaly óta befagyasztva tartott tarifák. Bár az Oroszországból vásárolt földgáz jövőre is lényegében ugyanannyiba kerül, mint most, az érte fizetendő dollárért több forintot kell kiadnunk, és emelkedik az áfa is.

Véget ért a hatósági energiaárak befagyasztásának időszaka. A gáz, az áram és a távhő bruttó lakossági végfelhasználói ára legfeljebb 4,2 százalékkal nőhet 2012. január 1-jétől. A drágulás oka „az indokolt költségek növekedése és az áfakulcs változása” a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közleménye szerint. Az indokolt költségek kapcsán a Világgazdaság a napokban már kimutatta, hogy az orosz gáz képlet szerinti importára január 1-jétől mindössze egy százalékkal nő, ráadásul az importőr és a kereskedők csökkenthetik az Oroszországból beszerzett gáz mennyiségét, a különbözetet pedig a még olcsóbb versenypiacról pótolhatják. Mindazonáltal a tárca közleménye a földgáz világpiaci árának alakulását is árnövelő tényezőként említi. A gáz ára a három energiafajta között azért meghatározó, mert tüzelőnyagként befolyásolja a felhasználásával előállított villamos energia, illetve hő árát is.

Egyértelműen feljebb kényszeríti viszont a gáz beszerzési árát a forint árfolyama, hiszen minél gyengébb a forint, annál többet kell kiadnunk belőle a dollárban azonos tarifával adott termékekért. Sürgette a mostani áremelést az is, hogy előzőleg egymás után több tarifarendezés is elmaradt. Az NFM közleménye emlékeztet: a távhő már ez év márciusa óta nem drágult, de a lakossági áram és gáz is csak egyszer 2010 áprilisa óta. Az árváltozás egyetlen egyetemes szolgáltató és a távhőszolgáltatók esetében sem haladja meg az infláció várható szintjét.

A lapunk által megkérdezett energiakereskedők egyelőre nem kívántak reagálni a tarifaemelésre, mert – mint például az E.Onnál közölték – még tanulmányozzák a számokat, vélhetőleg január első napjaiban már tisztábban látnak. Más forrásunk szerint mindazonáltal éppen ideje volt az emelésnek, amely nélkül és a korábbi elmaradt emelések miatt az egyetemes piaci szolgáltatóknak együtt több tízmilliárd forintnyi veszteségük keletkezett volna. Ilyen indoklás a közleményben nem szerepel, az viszont igen, hogy az áremelés nagyságát – a lakosság teherviselő képességének teljes körű figyelembevétele mellett – az is meghatározta, hogy olyan árra volt szükség, amely biztosítja a rendszer további működését és a fogyasztók zavartalan téli ellátását. Azt is írja az NFM, hogy „az ellátás biztonsága a továbbiakban nem lenne szavatolható a jelenlegi végfogyasztói árszint mellett.”

Ebből az olvasható ki, hogy az árak emelését az energiaellátásban részt vevő vállalatok működőképességének fenntartása, közvetve tehát a piac követelte ki. Az egyetemes szolgáltatásra jogosultaknak azonban továbbra is alacsonyabb árat kell fizetniük, mint amennyibe az a szolgáltatójuknak kerül. Az NFM közleménye hangsúlyozza, a rezsiköltségeket sokan nehezen tudják kigazdálkodni.

Emlékezetes, ugyanezen megfontolásból vonta hatósági áras körbe az új kormány először a lakossági földgázt és a villamos energiát, majd „a szociális biztonság erősítése céljából” a távhőszolgáltatást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.