BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Windows 8 - Elköszönhetünk az unalmas jelszóktól

A Windows 8 a készítők ígéretei szerint az érintőképernyős telefonokon megismert, kézmozdulatokon alapuló jelszóbevételi technológiát is bevezeti.

Zach Pace, a Microsoft menedzsere úgy véli, a "képi jelszó" bevitele egyszerűbb, könnyebben megjegyezhető és biztonságosabb is, mint a hagyományos, bebillentyűzős módszer. Az ITProPortal emlékeztet arra, hogy az Apple iOS és a Google Android operációs rendszerek is alkalmazzák ezt a technológiát, úgyhogy jogos lépés a Microsoft részéről, hogy szintén bevezeti ezt a módszert.

Egy speciális rácsozat segítségével a Windows 8 a jövőben "megfigyeli" majd, hogy egy bizonyos képre milyen vonalakat, köröket húzunk. Figyelembe veszi a kör átmérőjét és a mozdulat irányát is az azonosítás során, ezáltal a rendszer elvileg jóval biztonságosabb, mint az alfanumerikus jelszók. Utóbbi esetében nyolc karakter használata mellett a variációk száma 9 ezer milliárd alatt marad, ezzel szemben ha képi bevitelt használunk, nyolc érintéssel 13,1 billiárd variációt kapunk.

A rendszer egyetlen furcsa gyengesége, hogy ha a felhasználó letisztítja a képernyőt, majd a tiszta felületen belép a kézmozdulatokkal, akkor egy jó szemű tolvaj kilesheti az ujjnyomok segítségével, mi lehet a jelszó. A Microsoft viszont emiatt sem aggódik, ugyanis az ujjak által hagyott maszatcsíkok nem mutatják meg, hogy a mozgás milyen irányú, így még ebben az esetben is több száz kombinációt kell a tolvajnak végigpróbálnia.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.