BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az IBM vezeti az USA szabadalmi listáját

Ismét az IBM (International Business Machines) végzett az első helyen az Egyesült Államokban a technológiai innovációk terén szabadalmat bejelentett és a védettséget meg is szerző vállalatok ranglistáján – számolt be az IFI Claims Patent Services szervezet 2011-es elemzésében.

 A számítástechnikában tevékenykedő társaság első helye nem meglepő, hisz immár 19 éve végez az élen, tavaly ráadásul rekordot jelentő, 6180 védettséget kapott, ez 5 százalékos növekedésnek felel meg az előző évhez képest. A listából kiderül, hogy a legnagyobb előretörés az ázsiai cégek körében figyelhető meg, ráadásul a várakozások szerint tovább is növelik majd a szabadalmak bejelentését, ezzel azt vetítve előre, hogy az IBM hamarosan elveszítheti bebetonozott pozícióját.

Figyelemre méltó a Samsung 8 százalékos növekedése és a megszerzett második helye, valamint a Canon harmadik helye, amely a Microsoft tavalyi pozícióját foglalja így el. A Panasonic és a Toshiba egyaránt egy helyet lépett előre a 2010-es helyezésükhöz képest. A felmérés megjegyzi, hogy 2011-ben összesítésben is növekedést jegyezhettek fel: 224505 bejegyzés született, ez 2 százalékkal haladja meg az előző év teljesítményét.

„A globális vállalatok, különösképpen az ázsiai társaságok szédítő ütemben jegyeztetnek be újabb szabadalmakat az Egyesült Államokban, ezt jelzi az is, hogy a tízes lista nyolc szereplője Ázsiából szármaik” – mondta Mike Baycroft, az IFI Claims Patent Service vezérigazgatója. Ez nem azt jelenti, hogy az amerikai vállalatok vesztettek volna lendületükből, ugyanis a bejegyzéseik száma folyamatosan növekszik – tette hozzá a szakember. Tavaly a szabadalmat bejelentők az autó és a vezeték nélküli technológia, illetve a mobilkommunikáció terén voltak a legaktívabbak. Ezt jelzi a Honda, a Toyota és a General Motors növekedése, valamint az Apple, a Broadcom, a Qualcom és a RIM (Reach In Motion) szereplése is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.