BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az idén is stresszelik a paksi atomerőművet

A múlt évi, célzott biztonsági felülvizsgálat (stresszteszt) után az idén újabb alapos ellenőrzésnek vetik alá a paksi atomerőművet. Ezúttal a Nukleáris Üzemeltetők Nemzetközi Szervezete (WANO) teszteli a társaság működését, amely munkát m

„A paksi létesítménynek mind a négy blokkja a világ legbiztonságosabbjai között van nemzetközi összehasonlításban, és a célzott biztonsági felülvizsgálata is sikeres volt” – ismertette az elmúlt évet értékelő tájékoztatón Baji Csaba, a Paksi Atomerőmű Zrt.-t ellenőrző MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a biztonságot folyamatosan javítani kell.

A magas biztonságnak is szerepe van abban, hogy a szokásos karbantartások és főjavítások idejétől eltekintve a paksi blokkok folyamatosan, átlagosan 89,53 százalékos rendelkezésre állással működtek. Az általuk előállított 15685 gigawattóra villamos energia az országban előállított áram 43,25 százalékát adta. Az igények kielégítésében a halvány keresletnökedés mellett is nőtt a paksi atomerőmű részaránya, 36,55 százalékot tett ki. Továbbra is a paksi áram az országban a legolcsóbb, 2011-ben 1 kilowattóra 11,66 forintba került. Mindezek alapján Baji Csaba kiemelkedően sikeresnek minősítette az előzetes számítások alapján 170 milliárd forintos árbevételt elért társaságot.

Az idén az előző évinél kisebb működési költségek mellett kell teljesíteni a feladatokat, de még nem tudni, mennyivel jut kevesebb a működésre. „Folyamatban lévő vizsgálataink alapján majd az idei üzleti tervünk elfogadásakor dől el, mennyi faragható le. Tény, hogy feszített gazdálkodás vár ránk, de alapvető feladatainktól – a biztonságos működéstől, az első után a második blokk üzemidő-hosszabbítására való felkészüléstől – nem vonható el pénz” – válaszolt a Világgazdaságnak Hamvas István, a társaság vezérigazgatója. (Az 1. blokk tervezett üzemidőn túli üzemeltetéséhez szükséges dokumentációt és engedélykérelmet a társaság 2011. december 5-én jóváhagyásra benyújtotta az Országos Atomenergia Hivatalhoz.)
Baji Csaba tájékoztatása szerint az új atomerőművi blokkok építésére vonatkozó kormány-előterjesztés elkészült.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.