BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hazai kiskereskedelem - Ez aztán a növekedés!

A kiskereskedelmi forgalom volumene 2011 novemberében 1,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Az egy hónappal korábbihoz mérten - a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - a kiskereskedelmi forgalom volumene lényegi elmozdulást nem mutatott.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben novemberben 686 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. Míg az üzlettípusok többségében az előző évinél nagyobb volumenű volt a forgalom, addig az üzemanyagtöltő állomások eladásai tovább csökkentek.

Az első tizenegy hónapban 7.072 milliárd forint forgalom realizálódott. Az év első tizenegy hónapjában a kiskereskedelmi forgalom volumene lényegében stagnált.

2012. első hónapjai nehéz időszaknak ígérkeznek, mivel bizonytalanok a gazdasági kilátások, a kereskedelem helyzete pedig a vásárlóerőtől, a családok jövedelmi helyzetétől, a vállalkozások bérfizetési lehetőségeitől függ. Nem zárható ki a piac kisebb mértékű zsugorodása, a későbbi hónapok fogyasztói piaci helyzete pedig egyértelműen a gazdaság teljesítményéhez köthető – írja kommentárjában az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).

Fontos tényező továbbra is az infláció, elsősorban az élelmiszerek és az üzemanyagok területén, valamint az árfolyamváltozás. Lényeges kérdés a devizahitelesek helyzete is, hiszen az elmúlt időszakban ez volt a legnagyobb teher a fogyasztói piacon. A vásárlási szokásokban a döntő tényező a fogyasztói ár lesz, a vásárlók elsősorban az olcsóbb termékeket és vásárlási lehetőségeket fogják keresni.

Az élelmiszer kereskedelemben hatni fog a cafeteria rendszer változása, mivel az étkezési utalványok beváltásával élelmiszerekre tavaly még szabadon elkölthető 18 ezer forintos kedvezményes adózáshoz kapcsolt értékhatár 5 ezer forintra csökkent.

Befolyásolja majd a fogyasztói piacot a nemzetközi hiteltárgyalások kimenetele is, egy megállapodás hatásai azonban kizárólag a részletek ismeretében vetíthetők előre. Jelenleg azzal lehet csak számolni, hogy a nemzetközi pénzügyi piacok kedvező megítélése a forint árfolyamváltozásán keresztül közvetlenül és közvetve is erősítő tényező lehet a fogyasztói piac számára (például csökkenhetnek a devizahitelesek havi törlesztő terhei, olcsóbbak lehetnek az import termékek).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.