BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lakáspiac - Csúcshónap volt december, mégis gyengébb lett 2011

A múlt évben összesen 80 500 ingatlan adásvételi tranzakciót bonyolítottak le országszerte. December - a végtörlesztésnek köszönhetően - 2011 csúcshónapja lett a friss statisztika szerint.

Amíg a november hónap a január-októberi időszak átlagos havi tranzakciószámhoz képest 25 százalékos emelkedést mutatott, addig a december ugyanezen átlaghoz képest már 35 százalékkal jelez többet. Az év utolsó havának 8 740 darabos ingatlan adás-vételi száma 2011 csúcshónapja lett és ez egyértelműen a végtörlesztésnek tudható be. Decemberben szinte minden harmadik lezárt ügylet esetén az eladó nyilatkozata alapján a végtörlesztés volt a motiváció. Mivel január 30-ig van lehetőség a végtörlesztés lezárására, így várhatóan az idei első hónap is még intenzív lesz.

A 2011-es teljes évre vonatkozó országos adásvételi tranzakciók darabszámát a Duna House becslése alapján 80 500-ra lehet tenni, és mivel a néhány hete publikált első féléves KSH előzetes végül mindössze 2,75 százalékkal tért csak el a DH-TB becslésétől, így minden bizonnyal az egész éves adat is fedi a valóságot. Ez alapján elmondható, hogy a 2009 és 2010-es évek 90 ezer körüli tranzakciószámához képest 2011-ben több mint 10 százalékos darabszám csökkenéssel zárt az ingatlanpiac.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.