BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Malév-elnök: Semmi pánik

Berényi János, a Malév igazgatóságának elnöke szerint a kormány elkötelezett egy nemzeti légitársaság megléte mellett, amelyet a cég stratégiailag kiemeltté minősítése is bizonyít.

Berényi János, a Malév igazgatóságának elnöke sajtótájékoztatóján elismerte, hogy a nemzeti légitársaságnak napról napra romlik a likviditása, de az utasokat nyugtatva többször leszögezte: a Malév repül és repülni fog a jövőben is. „A Malév csődvédelem alatt állva viszi az utasokat. Erre vannak európai példák. Nem bezárult, hanem megnyílt a kapu a Malév előtt, így sikeres lehet az újjászervezés” – vélte az igazgatósági elnök.

Berényi János a nagy médiaérdeklődés előtt elárulta: a vállalat adóssága 60 milliárd forint. „Ebben a sokkos helyzetben gyorsabban fogy a pénz. Bármi megtörténhet, de ha nem nőnek rohamosan a költségeink, akkor elkerülhetjük a teljes fizetésképtelenséget. Csapataink harcban állnak, a gépeink repülnek” – fogalmazott.

A légitársaság péntekig kiszámolja, hogy meddig tart ki a cég saját forrása, és mikor kell az államnak, mint 95 százalékos tulajdonosnak beavatkoznia. Ugyanakkor Berényi János elismerte, hogy a légitársaság örökségét súlyosbító, a 2007 és 2010 közötti időszak juttatásait jogellenes állami támogatásként értékelő, januárban megszületett bizottsági határozat miatt a kormányzati mozgástér rendkívül korlátozott. „Ebben a formában nem tudjuk folytatni. Privát befektetőkkel folynak tárgyalások, de részleteket még nem árulhatok el” – mondta. Hozzátette: a Malévnak a legrosszabb esetre is van forgatókönyve, amely szerint a tartalékokból az utasok biztosan visszakapnák a pénzüket. Jelenleg 757 ezer jegyzett foglalás van.

A kormány tegnap is tárgyalta a nemzeti légitársaság ügyét. Az biztos, hogy a Malév stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezet lett, így a hitelezők nem kezdeményezhetnek csődeljárást ellene. Az állam pedig már egy fillér támogatást sem adhat a vállalatnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.