BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Százezres fejlesztés fejenként

A tavalyi esztendő első háromnegyedében Békés megye gazdasági szervezetei összesen 38,1 milliárd forint értékű beruházást valósítottak meg a Viharsarokban — derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) decemberben közzétett adataiból.

Bár az összeg elsőre imponálónak tűnik, más megyékkel összevetve a kép már sokkal árnyaltabb. A KSH tanulmányából jól látszik, bár az egy megyei lakosra jutó beruházási teljesítményérték szeptember végéig kissé meghaladta a 105 ezer forintot, a régiós társmegyék átlagánál ezúttal is jóval kisebb, s az országosnak is csupán 53 százalékát tette ki.
E mutató nagysága alapján Békés csak Zala, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megyét előzi meg hazánkban.

A legnagyobb beruházók ezúttal is az ipari és építőipari, valamint a mezőgazdasági vállalkozások voltak. Ezek együttesen a megye összes beruházásának mintegy felét teljesítették — állapítja meg a KSH. A beruházások anyagi-műszaki öszszetételében a vizsgált időszakban az épületek és egyéb építmények ráfordítása volt a legnagyobb, mely az összes beruházásra költött pénz 52 százalékát tette ki.

A 4 fő feletti ipari vállalkozások Békés megyében lévő telephelyeiken 238,7 milliárd forint termelési értéket állítottak elő, összehasonlító áron az egy évvel korábbinál 5,5 százalékkal többet. A növekedés mértéke kisebb volt az országosan regisztrált 6 százaléknál. Az ipari termelés volumene a Dél-Alföld régiót alkotó három megye közül Békés megyében növekedett a legnagyobb mértékben, Bács-Kiskun megyében 4,8, Csongrád megyében 1,6 százalékkal bővült. Az egy lakosra jutó ipari termelés Békésben 660 ezer forintot ért el, ez mindössze 40 százalékát tette ki az országosnak.

Az építőipari tevékenység visszaesését jelzi, hogy a megyei székhelyű építőipari szervezetek szeptember végéig megkötött új szerződéseinek volumene közel háromtizedével csökkent az egy évvel ezelőttihez képest, emiatt a szeptember végi szerződésállomány volumene még a hattizedét sem érte el annak.

Az egy lakosra jutó építőipari termelési érték Békés megyében mindössze 34,8 ezer forint volt, ez Nógrád után a második legkisebb produktum, így természetes, hogy a régió megyéi közül is a legkisebb. A megye népességre vetített építőipari termelése az országosan számított 79 ezer forintnak még a felét sem érte el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.