BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Gazprom idén a tervezettnél kevesebb földgázt szállíthat Európának

Az orosz gázóriás csökkentette az Európának erre az évre szánt földgázszállításaira vonatkozó célkitűzését - írja a The Moscow Times hétfői száma.

Az orosz lap szerint a Gazprom 2012-ben 154 milliárd köbméter földgázt tervez Európába exportálni, ez tűnik ki ugyanis egy prezentáció kópiájából, amelyet elemzők rendelkezésére bocsájtottak. Ez a mennyiség 2,7 százalékkal nagyobb ugyan, mint a tavalyi 150 milliárd köbméter. Ám az orosz cég tavaly novemberben erre az évre még 164 milliárd köbméteres mennyiséget célzott meg.

A Gazprom prognózisa szerint az Európának szánt földgáz átlagos ára idén mintegy 8 százalékkal emelkedik, ezer köbméterenként 415 dollárra a tavalyi 384 millió dollárról. A vevőkkel folytatott szerződéses újratárgyalások nem okoztak veszteségeket a Gazpromnak, mert az emelkedő árak segítettek megemelni az árbevétel összegét - jelentette ki Valerij Nyeszterov, a Troika Dialog elemzője.

Az értékesítés összege valószínűleg 155 milliárd dollárra nőtt 2011-ben az előző évi 118,4 milliárd dollárról - a prezentáció szerint, amely azt is rögzítette, hogy a Gazrom tavaly 27 százalékkal részesedett az európai gázpiacból, és úton van afelé, hogy 2 020-ra elérje a 30 százalékos részesedést..

Közben Németországban, különösen az ország déli részében, feszült ellátási helyzetet idézett elő a gáz- és az áramszolgáltatás terén támadt hiány - jelenti az N24 német tévé.

A német szövetségi gazdasági minisztérium Berlinben megerősítette az erről szóló sajtójelentéseket. A minisztérium ugyanakkor "pontatlannak" minősítette azokat az értesüléseket, amelyek szerint a minisztériumban emiatt válságstábot hoztak volna létre.

Az N24 tévé által idézett sajtójelentések szerint a feszült helyzet fő oka  mindenekelőtt az hogy a Gazprom orosz energiakonszern megkurtította a földgázszállításokat. Ezért, a Wirtschaftswoche című lap szerint, az Open Grid Europe német elosztó a dél-németországi irányba történő továbbszállítást a szerződésileg rögzített minimális mennyiségre csökkentette.

Amiatt viszont a GVS nevű dél-németországi gázszolgáltatót illeti, ez a szervezet is csökkenteni kényszerült az ügyfelei részére a szállítást. Az árammal történő jelenlegi ellátás Németországban jelenleg feszült, de stabil - közölte Berlinben a szövetségi gazdasági minisztérium szóvivője. A minisztérium szerint ugyanakkor a gáznál Németországban nem mennyiségi probléma van, hanem szűk keresztmetszet mutatkozik a hálózatnál, a Németország északi részéből déli részébe történő szállításnál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.