BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bútort és kütyüket vettünk leginkább

2011 decemberében a kiskereskedelmi forgalom volumene 1,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a növekedésben a bútor és műszaki cikk üzletek 9,2 százalékkal növekvő dinamikus forgalma volt a meghatározó. Az év egészében a kiskereskedelemben 7,9 ezer milliárd forint értékű forgalom realizálódott, 2010-hez képest a forgalom volumene lényegében nem változott - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken publikált jelentésében.

A havi adatok tavaly augusztus óta a kiskereskedelmi forgalom növekedését mutatják, amelyben az előző évi bázis hatása is szerepet játszik. A múlt évben a decemberi forgalom 1,5 százalékos növekedése volt a legnagyobb, novemberben 1,1 százalékos, augusztus és oktober között pedig egy százaléknál kisebb növekedést mutatott a bolti forgalom. Az év utolsó hónapjában, mely a kiskereskedelemben hagyományosan a legerősebb forgalmú hónap, az éves forgalom 10,4 százaléka, 823 milliárd forint realizálódott.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek eladásai decemberben lényegi elmozdulást nem mutattak, az év egészében 0,4 százalékkal növekedtek.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának növekedése folytatódott decemberben, az értékesítés volumene 4,3 százalékkal nőtt, így 2011 egészében 1,1 százalékkal haladta meg az előző évit. 2011 egészében a legdinamikusabb növekedés az összes forgalomból kisebb súlyt képviselő csomagküldő hálózatban (32,2 százalék) mutatkozott, az internetes értékesítés térnyerése következtében.

Az előző évinél nagyobb volumenű forgalmat értek el az illatszer- (9,1 százalék); a könyv-, újság-, papíráru és egyéb iparcikk- (4,7 százalék); a használtcikk- (3,2 százalék) valamint a gyógyszer-, gyógyászati termék üzletek (0,7 százalék).

A bútor-, műszakicikk- és építőanyag üzletek a kiemelkedő december havi bővülés (9,2 százalék) ellenére azonban 2011 egészében 1 százalékkal elmaradtak aeláző évi szinttől. Csökkent a forgalom volumene a textil-, ruházati és lábbeli üzletekben (3,8 százalékkal) és az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (0,9 százalékkal) is.

Decemberben folytatódott az üzemanyagtöltő állomások értékesítésének csökkenése, a visszaesés 4,5 százalék volt, így az éves elmaradás mértéke 2,3 százalék lett 2010-hez képest, többek között az üzemanyagok folyamatos drágulása miatt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.