BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Élelmiszeriparban szocializálódott

Válságos időkben próbál a fejlesztésekre koncentrálni a Pick Szeged Zrt. új vezérigazgatója. Nagy Endre tapasztalataira hagyatkozhat: a hazai élelmiszeripar jó és rossz oldalát is látta már.

„Dolgoztam fejlesztőként nemzetközi cégnél, dolgoztam válsághelyzetben magyar cégnél” – mondja magáról Nagy Endre, a Pick Szeged Zrt. nemrég kinevezett vezérigazgatója. A sárvári szakember útja a baromfiiparból a Herz Szalámigyáron keresztül vezetett a Bonafarm csoporthoz tartozó húsipari céghez, azt vallja: az élelmiszeriparban szocializálódott.

„A brit tulajdonban lévő baromfi-feldolgozónál kezdtem a pályafutásomat, ahol azért sok mindent tanultam arról, hogyan kell fejleszteni a termelési rendszert, kialakítani egy számítógépes irányítási rendszert, hatékony üzleti folyamatokat és általában üzleti tevékenységet fejleszteni ebben a méretben, illetve hogyan működik egy ilyen multinacionális cég. Tizennégy év alatt elég sok tapasztalatot szereztem.”

Ezután jött a Herz, a létező legrosszabb pillanatban: a szalámigyár 2009-es csődjét megelőző időszakban. „Valóban, az alatt a másfél év alatt megtanulhattam, mi az a válságmenedzsment. Sokkal rosszabb, mint amit a tankönyvekben írnak. Megtanultam, mi a fontos és sürgős, és megtanultam pillanatok alatt megkülönböztetni, hogy mi az értéknövelő és mi a költségnövelő, de a csapatmunka-felfogásunk is jóval árnyaltabb lett. Megtanultam azt is, hogy a válságkezelés és a fejlesztés nagymértékben kizárja egymást. Nehéz egy bizonytalan légkörben az embereket kreatív, hosszú távú fejlesztésekre motiválni, amikor a túlélés a tét” – véli a vezérigazgató.

A hazai piac vezetőjének számító Pick azért most a nehézségek ellenére nem itt tart. „Itt a fejlesztésre lehet és kell koncentrálni, de a külső gazdasági feltételek mellett néha elő kell venni más eszközöket is” – mondja ezzel kapcsolatban Nagy Endre.

A társaság mégis új vezetési struktúra átvétele mellett döntött: Nagy Endre, aki azt követően, hogy a Pick Szeged Zrt. átvette a feszámolásba került Herz Zrt. eszközeit, a szegedi húsipari cég ellátási láncának lett az igazgatója. Az előző év októbere óta a vezérigazgatói tisztséget látja el, míg Kovács László korábbi elnök-vezérigazgató az igazgatóság elnökeként dolgozik tovább. Mint a vezérigazgató pontosít: „Kovács László elsősorban a stratégiai ügyekre, a vállalat külső kapcsolatainak építésére koncentrálhat, míg a működés átalakítása és az operatív döntések az én felelősségi körömbe tartoznak. Azt gondolom, ebben az időszakban mindkét feladat megkíván legalább egy embert.”

Annál is inkább embert próbáló feladat ez számára, mivel máig Sárváron él, innen ingázik Szegedre, illetve Budapestre, ahol a Bonafarm cégcsoport központja van. „Az utazás kétségkívül nem ideális, de van benne jó is – mondja. – A hosszú úton, ha akarom, csönd van, ilyenkor van időm gondolkozni. Van lehetőség olyan dolgokra, amikre máskor nincs, például zenét hallgatni. Másfelől a hétvégére mindig hazamegyek, és a család is megjegyezte, többet látnak, mint korábban. Amikor ugyanis a közelben dolgoztam, gyakran előfordult, hogy hétvégén is bementem a munkahelyemre.”

Névjegy

Nagy Endre (43)

Végzettség: élelmiszer-technológus üzemmérnök, közgazdasági szakoklevél, MBA

Másfél év oktatás és árubörzei kereskedelmi képviselet után 13 évet töltött a magyar baromfiipar egyik meghatározó, külföldi tulajdonú cégénél. Főbb pozíciói: IT- projektvezető, tervezési vezető, logisztikai vezető és ellátásilánc-igazgató

A Herz Szalámigyárt Zrt. élén másfél évet töltött. Miután a felszámolt budapesti cég eszközeit a Bonafarm megvette, az ugyancsak a csoportba tartozó Pick Szeged Zrt.-hez került, ahol vezérigazgatói kinevezése előtt az ellátási láncot vezette.

Nős, három gyermek édesapja.



Végzettség: élelmiszer-technológus üzemmérnök, közgazdasági szakoklevél, MBA

Másfél év oktatás és árubörzei kereskedelmi képviselet után 13 évet töltött a magyar baromfiipar egyik meghatározó, külföldi tulajdonú cégénél. Főbb pozíciói: IT- projektvezető, tervezési vezető, logisztikai vezető és ellátásilánc-igazgató

A Herz Szalámigyárt Zrt. élén másfél évet töltött. Miután a felszámolt budapesti cég eszközeit a Bonafarm megvette, az ugyancsak a csoportba tartozó Pick Szeged Zrt.-hez került, ahol vezérigazgatói kinevezése előtt az ellátási láncot vezette.

Nős, három gyermek édesapja. 143 éves cég z 1869-ben alapított Pick

ma a legnagyobb húsipari cég Magyarországon.

A Pick, a Délhús, a Ringa és a Herz márkatermékek gyártója, amelynek az ország négy pontján vannak termelőüzemei; a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Bonafarm csoport tagja-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.