BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így keményített be a NAV - kétszer több végelszámolás

2011-ben két és félszer több kényszer-végelszámolást indított a NAV, mint 2010-ben, áll a Bisnode csoporthoz tartozó PartnerControl.hu döntéstámogató céginformáció szolgáltató elemzésében. A „bekeményítés” oka, hogy a NAV tömegesen számolja fel a beszámoló letétbehelyezését és közzétételét elmulasztó vállalkozásokat.

Azon cégek ellen, akik nem adják le mérlegüket, a NAV adóhatósági eljárást indít, melynek eredménytelensége esetén a cégbíróság elrendeli a kényszer-végelszámolást. Erről az intézkedésről a cégbíróság levélben tájékoztatja a céget és a levél kézhezvételétől számítva 15 napja van a vállalkozásnak, hogy a szükséges dokumentumok benyújtásával leállítsa a végelszámolást.
 
2010-ben 6600 kényszer-végelszámolás indult, 2011-ben pedig már több mint 17 000, ami azt jelzi, hogy a NAV az eddigieknél szigorúbban jár el a beszámolót nem leadó vállalkozásokkal szemben. 2011-ben átlagosan havi 1500 darab kényszer-végelszámolást kezdeményeztek, ami megközelíti a felszámolások és végelszámolások számát.
 
A kényszer-végelszámolások átlagos havi 1500-as értéke megközelíti a többi negatív esemény számát, különösen ha azt nézzük, hogy 2010-ben még havonta átlagosan 550 ilyen esemény indult. A mérlegleadási határidőket a fokozódó szigor miatt mindenképpen érdemes betartani, mivel a 2012-ben hatályba lépett új cégtörvény tovább szigorítja a szabályokat kikerülők életét. Januártól ugyanis az adóhatóság megtagadhatja az új adószám kiadását azok esetében, akik 5 éven belül vezető tisztségviselői voltak olyan cégnek, amely 15 millió forintnál nagyobb adótartozást hátrahagyva szűnt meg, vagy adószámát annak felfüggesztését követően jogerősen törölték.

Keleti József, a PartnerControl.hu döntéstámogató céginformáció rendszert üzemeltető Bisnode csoport Ország igazgatója a NAV szigorítását üdvözlendő folyamatnak tartja, mivel segít megfékezni, hogy a nagy tartozásokat maguk után hagyó vállalkozások új cégek mögé bújva ismét tartozásokat halmozzanak fel. A NAV az adótartozók, illetve a dokumentumleadást elmulasztók cégalapításait tiltja ugyan, de sajnos a más vállalkozásokat „átverő” cégeket nem bünteti a rendszer.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.