BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lengyel sertésáradattól tartanak az oroszok

Az orosz sertéságazat létét fenyegeti a WTO-csatlakozás egy minisztériumi ágazati jelentés tanúsága szerint.

Oroszországnak a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) történő közeli csatlakozása és ennek nyomán az importadók csökkentése az orosz agrárüzleti tevékenységet versenyképtelenné teszi, ez csökkenti a külföldi befektetéseket is - írta a Vedomosztyi című üzleti lap szerdán, az orosz földművelésügyi minisztérium jelentésére hivatkozva.

Az orosz kormány elé terjesztett jelentés szerint a sertésre kirótt importvámokat a kvóta keretein belül 15-ről 0 százalékra, a kvótán felül 75-ről 65 százalékra csökkentenék. Az ágazat szerint ez lenyomja majd az élősertés árát és a ma is minimális nyereséggel dolgozó sertéstenyésztő gazdaságokat versenyképtelenné teszi. A minisztérium jelentése szerint a külföldi sertéshús aránya 35-45 százalékra növekedhet ez által, miközben a szektorban a megtérülés a jelenlegi 8-ról 12 évre emelkedik.

Az orosz WTO-csatlakozás után 13 hónapos átmeneti időszak következik, amelyet követően "a piacot elárasztja az élő sertés a balti államokból és Lengyelországból" – idézte A RIA Novosztyi Alekszandr Nyikityint, a Miratorgnak, a legnagyobb orosz húsértékesítő cégnek a vezérigazgatóját. A tárca számításai szerint a helyzet kompenzálására évente 3 milliárd dollárnak megfelelő plusz állami támogatást kell az ágazatnak juttatni 2020-ig 0 százalékos nyereségadó és az importhúsra kivetett áfa mellett.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.