BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Malév: Ellenőrzött járatok

A bíróság tegnap végzést hozott a Malévra vonatkozó rendkívüli moratórium elrendeléséről, emellett rendkívüli vagyonfelügyelőt rendelt ki a vállalat mellé. „A megbízatás a légitársaság pénzügyi helyzetének rendezéséig, vagy a felszámolás megindításáig tart” – mondta Fábián Balázs, az állami Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A cél, hogy felmérjék a helyzetet és segítsék a társaság működésének fenntartását. A moratórium lényege: a Malév elszámolásai és kifizetései fölött ezentúl már a vagyonfelügyelő rendelkezik. Vagyis elsősorban pénzügyi kérdésekben átvették az irányítást. Ehhez Fábián Balázs szerint megkapták az engedélyt, de sürgősen szakembereket kell felvenniük, hogy eredményes lehessen a munkájuk. Ugyanakkor a konkrét felszámolás a Malévnál még nem indult el, mert azt megelőzi még egy formálisnak tekinthető tárgyalás, amelyen a bíró rendelheti el az eljárást. A Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. egy tavalyi törvénymódosítás nyomán foglalkozik a kiemelt stratégiai vállalatok esetleges felszámolási feladataival.
Berényi János, a Malév igazgatóságának elnöke beszámolt arról, hogy az igazgatóság ma ülést tart, és a rendkívüli vagyonfelügyelővel közösen áttekintik a menedzsment által összeállított likviditási tervet. Hogy meddig bírja a cég, azt csak ennek ismeretében lehet megmondani.
Az utasok jó eséllyel visszakaphatják a pénzüket egy esetleges Malév-csőd esetén, de hogy ez utóbbi ténylegesen bekövetkezik-e és ha igen, mikor, még nem tudni. Aki hitelkártyával vásárolt jegyet, annak a bank téríti meg, az utazási irodáknál csomagban vásárolt jegyek vételárát pedig az iroda. A nemzetközi légügyi szövetségnél, az IATA-nál lévő biztosíték lefed egy bizonyos kört, a IATA-ügynökök pedig biztosan kártérítik az utasokat járattörlés esetén. Az ígéretek szerint a nemzeti légitársasági dolgozóinak fizetése sem fog csúszni. Emlékezetes: az állami támogatás visszafizettetésére vonatkozó uniós döntés miatt rendültek meg a Malév anyagi pozíciói.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.