BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oroszország fegyverkezik: Eurocoptereket vásárolnak

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök döntése nyomán Oroszország – most először – közvetlenül egy külföldi fegyvergyártól vásárol helikoptereket – írta a Vedomosztyi orosz gazdasági lap a hadsereghez közelálló körökre hivatkozva.

Az első, 45 helikopterre vonatkozó rendelésre a pályázati márciusban írják ki a pályázatot, az összeg 6,06 milliárd rubel (154 millió euró). A teljes, száz helikopterre vonatkozó megbízást vélhetően az Airbusokat is gyártó európai konzorcium, az EADS nyeri el. A moszkvai nemzetközi fegyverkereskedelmi elemző szervezet igazgatója a Die Pressének elmondta: az Eurocopter típus lehet a győztes, az azonban még nem világos, hogy a gépeket egyenesen az EADS gyáraiból szállítják le, vagy orosz-európai vegyesvállalat teljesíti majd a megrendeléseket.

Oroszországban a védelmi minisztérium egyébként a belföldi termékekkel egyre kevésbé elégedett, és ezért legutóbb is konfliktusba került a fegyverzeti ágazat képviselőivel. Ugyanakkor kompromisszumra törekszik Vlagyimir Putyin miniszterelnök, aki hétfőn a következő tíz évre 580 milliárd euró összegű költségvetési kiadást jelentett be a hadsereg korszerűsítésére. A miniszterelnök síkra szállt amellett, hogy egyes esetekben külföldről szerezzenek be olyan technológiát, amely odahaza hiányzik.

Ugyanakkor az Új Kína hírügynökség jelentése szerint Oroszország fejleszti a Kalinyingrádban lévő repülőtereit. Az orosz védelmi minisztérium információi szerint a cskalovszki repülőtér kifutópályájának hosszát 3500 méterre bővítik, így a repülőtér képes lesz bármilyen repülőgép fogadására, beleértve a Boeingeket és Airbusokat is. Átépítik továbbá a Balti-tenger mentén lévő, hidroplánok kiszolgálására szánt, de félbehagyott repülőteret is. Az Új Kína megjegyzi, hogy Oroszország az utóbbi hónapokban  növelte katonai kapacitását a nyugati régióiban, különösen Kalinyingrádban. A Litvánia és Lengyelország szomszédságában található terület katonai fejlesztésével reagál Moszkva arra, hogy az Egyesült Államok hamarosan folytatja a Lengyelországba tervezett rakétapajzs építését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.