BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Richter: Eddig 6 onkológiai szer gyártását állították le

Magyarországon az idén 15-20 százalékos forgalomcsökkenéssel számol a Richter Gedeon Nyrt., összességében pedig stagnálást vár - közölte Bogsch Erik, a gyógyszergyártó cég vezérigazgatója kedden a Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Egyes gyógyszerek gyártásának megszüntetéséhez és létszámleépítésekhez vezethetnek a kormány intézkedései, mondta Bogsch Erik.

Visszafordíthatatlan károkat okoznak az egészségügyi államtitkárság intézkedése a magyar gyógyszeriparban, állította a Richet vezérigazgatója.

Az általa irányított társaság már 6 onkológiai és kardiológiai készítmény gyártását abbahagyta, ez a lépés munkahelyek megszűnéséhez vezet, és hosszú távon ellátási problémákat is okozhat.

Elmondta, hogy idén a Richter csak az új adók bevezetése következtében két és fél milliárd forinttal többet fog fizetni, és emellett megszűnik a gyógyszergyár társasági adó kedvezménye is.

Tavaly a társaság 1,6 milliárd forint különadót fizetett az első és a negyedik negyedévben. A második és harmadik negyedévi különadót viszont vissza tudta igényelni a kutatásra és fejlesztésre fordított kiadásai alapján.

A vezérigazgató úgy fogalmazott, hogy Magyarországon inkább 20 százalékos mértékben csökkenhetnek a bevételek, és vannak olyan kormányzati intézkedések, amelyeknek a hatása még nem látható. 

A nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) alapján készült, kedden közzétett gyorsjelentés szerint a Richter konszolidált árbevétele 2011-ben 12,4 százalékkal 309,34 milliárd forintra emelkedett. Magyarországon a gyógyszercég 35,62 milliárd forint árbevételt ért el, ami 5 százalékkal haladja meg a 2010. évit. 

A 2011. év minden nehézség ellenére sikeres volt - mondta Bogsch Erik. Az elmúlt évben a Richter árbevétele euróban először lépte át az egymilliárdos értéket, euróban a növekedés 10,7 százalékos volt. Bár az adózott nyerség 23,8 százalékkal 49,26 milliárd forintra csökkent, az üzemi szintű nyereség lényegében nem változott az előző évhez képest, 62,62 milliárd forint volt 2011-ben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.