BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább hasít a XIII. kerület, 12,4 millió az átlagár - lakáskörkép

Az elmúlt évek legnagyobb darabszám forgalmával zárt az idei első hónap az ingatlanpiacon. A Duna House becslése szerint 2012 januárjában országosan 12 970 adás-vételi tranzakció zajlott.

A végtörlesztés utolsó havában várható volt a forgalomnövekedés, amellyel egy időben jelentkezett a befektetési célú vásárlás megnövekedése. Ez utóbbi a januári forgalom közel egyharmadát tette ki, így a két jelentős ingatlanpiaci esemény összhatásaként a kínálat és a kereslet időben egymásra tudott találni.
 
Nincs kiugró elmozdulás a lezárt tranzakciók átlagértékeiben decemberhez képest. Januárban az átlagosnál kevesebb felújításra szoruló ingatlan cserélt gazdát, s ezzel nőtt a jobb minőségű, illetve drágább ingatlanok aránya. Tovább erősítette népszerűségi vezető szerepét a 13. kerület, amelyet a felfokozott januári hónapban is az érdeklődők 20 százaléka jelölt meg célpontjának.

Nem sokkal lemaradva a második legkedveltebb kerület a 11., amely decemberhez hasonlóan 19 százalékon stagnál. Január csúcshónap volt a házeladásoknál mutatkozó árváltozásban is. Bár mindig ez az ingatlantípus volt a leginkább alkuképes, a végtörlesztés hajrája úgy tűnik itt követelte a legnagyobb kompromisszumokat az eladóktól. A vidéken átlagos 8 százalékos irányárváltozás és az azt követő 14 százalékos vevői alku bár „fájhatott” az eladóknak, a jelek szerint mégis megegyezés született.
 
Januárban 27-ről 43 százalékra ugrott a „beosztott” státuszúak aránya az eladói oldalon, mindössze egy hónap alatt, míg a vállalkozók 10 százalékkal kevesebben váltak meg ingatlanjaiktól. Eladási oknak természetesen a fővárosban is az elő- ill. végtörlesztést jelölték meg legtöbben (37 százalék), ezek a lakások átlagban 12,4 millió forintért találtak új tulajdonosra. Vidéken az eladók harmadát a végtörlesztők tették ki, átlagban közel 10 millió forintos lakásaiktól váltak meg. Itt is megugrott a beosztott státuszúak aránya, decemberben 40 százalékot tettek ki, januárban pedig már 52-t.
 
Januárban Budán kelendőek voltak a kisebb garzonlakások, és ennek megfelelően az 5 millió forint alatti árú ingatlanok mentek inkább. Pest Megyében ezzel ellentétben nőtt a nagy, 160 négyzetméter fölötti ingatlanok kereslete, bár a vásárlók fele 40-80 közöttieket vett. A nagy mérethez megfelelően négyszeresére ugrott a 35-40 millió közötti ingatlanok aránya, bár így is csak 8 százalékot tesznek ki.
 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.