BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

1 millió eurós kartellbírság a sörkonszernnek

Az osztrák kartellbíróság összesen 1,11 millió eurós pénzbírság megfizetésére ítélte a Brau Union, az Ottakringer és a Stiegl sörgyárat, mert élelmiszerhigiéniai okokra hivatkozással 1999 óta nem szállítottak hordós sört a raktáráruházakba.

Ezt Theodor Thanner, a szövetségi versenyhatóság főnöke közölte. "Jó, hogy az eljárás most már véget ért, valamennyi érintett fél érdekét szolgálja, hogy egy kartelleljárás ne évekig tartson" - tette hozzá. Az osztrák sörszövetség 1999-ben határozta el, hogy minőségi és higiéniai meggondolásból nem szállít hordós sört a nagyfogyasztóknak – írja a Wirtschafts Blatt.

Ezt azonban a kartellbíróság 2012 februárjában megengedhetetlennek tartotta. Ezért a piacvezetőnek számító Brau Uniont 750 ezer euró, az Ottakringert 190 ezer euró, a Stieglt pedig 140 ezer euró összegű pénzbírság megfizetésére kötelezte. Az ítélet jogerős, ugyanakkor a kartellhivatal a fent említett összegekkel csak a vásárlókat ért kárt igyekezett kompenzálni, az ügyben további kártérítési eljárások indulhatnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.