Az ágazat működéséhez szükséges főbb energiahordozók ára kivétel nélkül nőtt. A változás mértéke az elmúlt hat évben a villamos energia esetében 22, a gáz esetében 99, gázolaj esetében pedig 50 százalékos volt. A minimálbér ezalatt az idő alatt 62500 forintról 93000 forintra nőtt. Az anyag megjegyzi azt is, hogy a költségek változásai csak részben jelentek meg a felvásárlási árakban.
A felvásárlási árak a csirkénél a 2006. évi márciusi értékekhez viszonyítva 2011-re 44,7 százalékos mértékben nőttek, ez évi átlagban 7,45 százalékos emelkedést mutat. Ugyanez pulykánál 2011-ig 40 százalékos, igaz, 2012 elejére már 57 százalékos lett. Az anyag szerzői megjegyzik: a meghatározó költségek emelkedését, anyag- és bérjellegű költségek növekedését a felvásárlási árak nem tudták kompenzálni.
A baromfihús termékek – a nagymértékben emelkedő inputköltségek mellett – nettó átadási árai az elmúlt három-négy évben jelentős mértékben nem változtak, az utolsó egy-két évben pedig csökkentek, úgy, hogy a fogyasztói árak sem emelkedtek.
A dokumentum következtetései szerint a termékpálya szereplői közül az alapanyag-termelés, vagyis a baromfihízlalás vesztett jövedelmi pozíciójából. Ugyan a felvásárlási árak emelkedtek, de az nem volt képes ellensúlyozni az energiaár-emelés és a takarmányár-emelkedésének költségnövekedését. Az elemzés szerint ennél is rosszabb pozícióba kerültek a vágó- és feldolgozóüzemek. Részben az élő baromfi felvásárlási árainak emelése, részben pedig az értékesítés átadási árainak stagnálása, illetve csökkenése miatt a feldolgozóipar jövedelmezősége csökkent, illetve a szereplők nagy része veszteséges volt.
„A két héttel ezelőtti fogyasztói árak még 6-8 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint a 2008-as és 2009-es árak. Vagyis négy éve még drágábban adták a friss csirkehúst az akkori 20 százalékos áfa mellett, mint az idén év elején a 27 százalékos áfával” – mutatott rá az árak furcsa alakulására Bárány László. A Baromfi Terméktanács elnöke kifejtette: az áremelés azonban mára három okból elkerülhetetlenné vált. „Az egész Európában négy-hat hétig tartó szokatlanul kemény tél nemcsak az energiaköltségeket emelte meg, hanem emiatt romlottak a szaporítási és tojástermelési darabszámok is. Az észak-afrikai országok politikai rendeződése után pedig fokozott igény mutatkozott a keltetőtojásra, ezekbe az országokba és Oroszországba áramlik ki most az áru nagy része.
A fokozott keresletet jól mutatja, hogy a keltetőtojás ára rövid idő alatt 18 eurócentről 26-ra nőtt” – mondta. Harmadik okként az elnök a költségek általános emelkedését jelölte meg: a fűtési költségek, a minimálbér és az áfa növekedése miatt több broilerhízlaló feladta tevékenységét. Mindezek miatt komoly hiány tapasztalható a baromfihús mellett tojásból is, előbbiből 10-15 százalékos, utóbbiból pedig már 30-40 százalékos a kiesés.
A jelenleg már elfogadott, de majd csak áprilistól élő 5-6 százalékos baromfihúsár-emelés azonban egyelőre csak a tenyésztőkön segít. Az egyelőre alacsonyan maradt fogyasztói árak miatt most a feldolgozók vannak bajban – állítja Bárány László. Az elnök szerint ezért egy 6-8 százalékos drágulás szinte biztosra vehető május közepéig. „Mivel azonban ez még továbbra sem igazi áremelés, csak visszarendeződés a három évvel ezelőtti szintekre, ezért az időközben megnőtt költségek miatt egy harmadik körös, 7 százalékos mértékű nyár eleji áremelésre is szükség lesz” – jegyezte meg Bárány.
Az áfaemelések sem kedveztek az ágazatnak
Az elemzők szerint súlyosbítja az ágazat helyzetét, hogy az utóbbi négy évben háromszor történt áfaemelés, amely részben visszafogta a fogyasztást, és kedvezett a szürke- és feketegazdaságnak. A dokumentum számításai, és szakértői becslések alapján az egyes baromfi-termékpályák esetében a feketegazdaság, illetve az áfacsalás mértéke 15-25 százalékot is kitesz. A legális kereskedelemben viszont 2008–09 óta nem nőttek érdemben a baromfihúsok árai, vagyis az áfaemelés mértékét a megnövekedett költségek ellenére le kellett nyelniük a termékpálya szereplőinek.
Világgazdaság - Braunmüller Lajos Az áfaemelések sem kedveztek az ágazatnak Az elemzők szerint súlyosbítja az ágazat helyzetét, hogy az utóbbi négy évben háromszor történt áfaemelés, amely részben visszafogta a fogyasztást, és kedvezett a szürke- és feketegazdaságnak. A dokumentum számításai, és szakértői becslések alapján az egyes baromfi-termékpályák esetében a feketegazdaság, illetve az áfacsalás mértéke 15-25 százalékot is kitesz. A legális kereskedelemben viszont 2008–09 óta nem nőttek érdemben a baromfihúsok árai, vagyis az áfaemelés mértékét a megnövekedett költségek ellenére le kellett nyelniük a termékpálya szereplőinek. -->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.