BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A PwC hisz Magyarország vonzerejében

A nemzetközi befektetők hosszú távra terveznek, a pozitív országimázs mellett a különböző kedvezmények és támogatási rendszerek stabilitása játszik kulcsszerepet döntéseikben. Elkészült a PwC Investing Guide Hungary 2012 című összefoglaló kiadványa, melynek célja hazánk bemutatása és az előnyök, kedvezmények hangsúlyozása az érdeklődő, befektetést tervező cégek számára.

Hazánk még mindig vonzó célpont a befektetni kívánók számára az utóbbi idők kedvezőtlen országképe, valamint az IMF és az Európai Unió által megfogalmazott kritikák ellenére. „Mi kell ahhoz, hogy az FDI csökkenő tendeciája megforduljon? Elsődleges megoldás, ha Magyarország jó marketinggel rendelkezik, és a befektető pontosan látja annak előnyeit, hogy miért érdemes idehoznia befektetését vagy bővítenie működését.” – véli Lőcsei Tamás a PwC Magyarország cégtársa. „Fontos, hogy valóban  rendelkezésre álljanak olyan állami támogatási lehetőségek és kedvezmények, melyek kézzelfogható előnyt jelentenek más országokhoz képest. Ezek biztosítása olyan invesztíció, mely belátható időn belül megtérül mind az állam, mind pedig az adófizetők számára.”

A leginkább Budapesten koncentrálódó irodaépületek színvonala, elérhetősége és egyre kedvezőbb bérleti díjai miatt az elmúlt években számos úgy nevezett szolgáltató központ (SSC) is hazánkat választotta. 

Jelenleg az elektronikai, a gyógyszeripari, informatikai és élelmiszeripari cégek mellett a legjelentősebb iparági befektetőknek az autóipari cégek bizonyulnak. A szegmensben közel 600 Magyarországon működő cég közvetlenül 100.000 embert foglalkoztat, és közvetetten számos beszállítónak ad munkát, melyek a nagy Nyugat-európai autógyártó cégek ellátása által folyamatosan erősödnek és bővülnek.

A nemzetközi verseny egyre élesebb lesz, ezért egyre nagyobb energiát kell fordítani Magyarország előnyeinek ismertetésére. Magyarországnak el kell érnie, hogy a befektetői döntések során  ne a rövid távú negatív hírek, hanem az olyan számok, tények, tervezhető eredmények kerüljenek előtérbe: mint például az iparági és alvállalkozói háttér, a lokáció, logisztikai adottságok, rendelkezésre álló szakképzett munkaerő, valamint nem utolsó sorban az elérhető kedvezmények és támogatási lehetőségek.

A hazánkban beruházni kívánó nagyvállalatok például több vissza nem térítendő támogatási forma közül választhatnak, amennyiben zöldmezős vagy kapacitásbővítő beruházást valósítanak meg. Az Európai Unió támogatási politikájához illeszkedő programok keretében támogatás nyerhető központi költségvetési forrásokból, valamint az Európai Unió Strukturális Alapjaiból. Ez utóbbiak túlnyomó többsége a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás ösztönzését szolgálja, és az Új Széchenyi Terv célkitűzéseinek megfelelően jelenleg hat kiemelt program keretében lehet pályázni.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.