BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adidas, Puma, Nike-botrány - Verik a gyári dolgozókat

A The Observer tudósítása szerint a három sportszergyártó bangladesi üzemeiben gyakran fizikailag bántalmazzák a dolgozókat.

A lap a War on Want civilszervezettel közösen végzett vizsgálatot a sportszergyártók bangladesi üzemeiben. Az eredmények szerint mindhárom cégnél a minimálbérnél alacsonyabb kifizetés ellenében kellett túlórázniuk az alkalmazottaknak. A Puma egyik gyárában a megkérdezett dolgozók kétharmadát bántalmazták fizikailag, míg az Adidas üzemében arra kényszerítették a női dolgozókat, hogy vegyék le a mellüket fedő sálat, a dupattát.

Az eset különösen kínos azért, mert az Adidas a brit olimpiai csapat hivatalos mezszállítója, míg a Nike többek között a német és az orosz válogatottaknak szállít mezeket. A Puma szintén több nemzeti csapat mellett Usain Bolt sprinter főtámogatója.

A Nike az AFP kérdésére elmondta: kivizsgálja az állításokat és nagyon komolyan veszi a szerződéses gyártóinál tapasztalható körülményeket. Az Adidas elismerte, hogy tavaly feltárt néhány kritikus pontot a bangladesi munkaidők kapcsán, de hozzátette, hogy az üzemeket rendszeresen ellenőrzik. A német sportszergyártó állítja: az alulfizetések kérdését már megoldották. A Puma szóvivői szintén megerősítették az illegális túlmunka tényét, hozzátéve, hogy az érintett gyár ígéretet tette a probléma orvosolására.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.