BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkenő szobaárakra számítanak a hazai hotelvezetők

A Horwath HTL Magyarországi Szállodapiaci Kilátások felmérésében a magyarországi szállodavezetők véleménye alapján ad képet a piaci várakozásokról 2012-re vonatkozóan.

A felmérés elsősorban a szállodavezetők tapasztalatai alapján a szobakihasználtság, az átlagár és a bevételi mutatók várható alakulására helyezi a hangsúlyt. Ugyanakkor a szállodai szakembereket arra is kérték, hogy kommentálják a keresletet befolyásoló legfontosabb tényezők hatásait, ugyanakkor értékeljék a legfőbb keresleti szegmensek alakulását is – ismerteti a Turizmus Online.

A megkeresett közel 300 magyarországi szállodától beérkezett összesen 72 válasz közül 47 százalék a budapesti, míg 53 százalék a vidéki szállodák vezetőitől érkezett. A válaszok többsége (63 százalék) a 4 csillagos, 28,5 százaléka a 3 csillagos, míg 8,5 százaléka az 5 csillagos szektorból érkezett.

Magyarországon az egy évvel ezelőtti felmérés eredményeihez képest idén februárban – a 2010. év eleji eredményekhez hasonló – visszafogottan pozitív eredmények születtek. Az országos átlagpontszám (8 pont) idén ismét alatta maradt az európai átlagpontszámnak, és egyértelműen negatív irányú elmozdulást mutat a korábbi, 2011. évre vonatkozó bizakodóbb hazai szállodapiaci kilátásokhoz képest.

Az összes válaszadó mindössze 33 százaléka számít szobakihasználtság növekedésre 2012-ben a magyarországi szállodapiacon 2011-hez képest, ami a tavaly februárban mért 53 százalékhoz képest negatív változásnak számít. Továbbra is az átlagos szobaár tekintetében a legnegatívabbak az általános piaci kilátások. Míg a válaszadók 30 százaléka stagnálásra számít, addig 40 százalékuk véli úgy, hogy a magyarországi szállodapiacon az átlagos szobaár 2012-ben a 2011. évi szint alatt alakul majd, azaz további átlagár csökkenésre lehet számítani.

A hazai szállodapiaci átlagárak idei alakulását illetően a budapesti és vidéki szállodák vezetői egyértelműen negatív várakozásokat fogalmaztak meg (-5 és -11 pont), ami mutatja, hogy a szállodaárak tavalyi évben folytatódó mélyrepülése után piac szinten 2012-ben sem várható számottevő javulás, azaz a nemzetközi trendekkel ellentétben a vendégéjszaka szám növekedését várhatóan továbbra sem követi majd kézzelfogható átlagár növekedés.

A szobakihasználtság bázisidőszakhoz viszonyított várható alakulása mind a budapesti, mind pedig a vidéki szállodák esetében pozitív, az európai és globális várakozásokat is meghaladó mértékű, országos szinten átlagosan 23 pont. A szállodapiaci átlagárak alakulását amúgy pesszimistán látó budapesti szállodák vezetői, összességében a kihasználtságnál valamivel alacsonyabb, de az európai átlagnál azonban jóval magasabb szintű optimizmussal (21 pont) tekintenek saját szállodáik átlagárainak várható alakulására. A vidéki szállodák vezetői összességében már jóval szerényebb, alapvetően stagnálást sugalló kilátásokat fogalmaztak meg (5 pont).

Az egyes szállodák várható árbevételét nemzetközi összehasonlításban is pozitívan látják a budapesti 3- és 4-csillagos szállodák megkérdezett vezetői. Ezzel a pozitív kilátással szöges ellentétben a budapesti 5-csillagos szállodák vezetői mindhárom mutató esetében visszaesésre számítanak az idei évben. A vidéki szállodák vezetői az átlagár és bevételi mutatók tekintetében (elsősorban a 3-csillagos szektor képviselői) összességében pesszimistábban látják saját szállodájuk várható 2012. évi teljesítményét, mint budapesti kollégáik, feltehetően a belföldi turizmus vélhető gyengülésének és a kedvezőtlen egyéb külső tényezők (pl. csökkenő diszkrecionális jövedelem, stagnáló gazdaság, stb.) következtében.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.