BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Devizahitel? - Így spórolhatunk milliókat a támogatásokkal

2012. március 19-én megszavazta a parlament a devizaadósok megsegítéséről szóló újabb intézkedéscsomagot. Az árfolyamgát önmagában is népszerű lehet, ám továbbra is számolni kell a kedvezményezett időszakot követő kamat és árfolyamkockázattal – írja a Duna House.

Aki azonban eredetileg lakáscélú hitellel rendelkezik, ettől a negatívumtól is megszabadulhat. Az árfolyamgát alatti átmeneti időszakot ugyanis ki lehet ügyesen használni és összegyúrni 3 állami és egy banki támogatást úgy, hogy ezzel akár milliókat is lehessen spórolni, futamidőt rövidíteni, mindezt fix forint alapú 5,8 százalék THM hitelre váltva.

A recept kézenfekvő, az árfolyamrögzítés és a lakástakarék pénztári támogatásokat kell a megfelelő módon kombinálni. - nyilatkozta Veisz István, a Duna House Hitel Centrum vezetője. A végtörlesztéssel csak az adósok töredéke tudott élni, ezzel a megoldással azonban szinte mindenki más. Mivel az ideális kombináció kialakítása szakembert igénylő feladat, ezért a társaság vezetője tanácsadók tömeges megkeresésére számít az idei évben.

Azon ügyfelek, akik csak az árfolyamgátat választják 2017.06.30-t követően továbbra is dupla kockázatot (árfolyam- és kamatkockázatot) futnak. És fontos kiemelni, hogy egy átlagos devizahitel ekkor még csak a futamideje felénél fog tartani.

Azon ügyfelek, akik előrelátóak, tanácsadó segítségével egy olyan megoldást csomagolhatnak össze, amellyel az árfolyamgát időszaka után egy fix forint alapú, államilag támogatott hitelre válthatnak, melynek kamatozása a futamidő végéig évi 4,5 százalék (+1 százalékéves kezelési költség). Ezzel végleg megszabadulhatnak a fenti két kockázati tényezőtől.

Az eljárás lényege, hogy az árfolyamrögzítéssel megspórolt összeget lakástakarék pénztárba fektetjük, melyre a betéti kamaton felül még 30 százalék állami támogatást is kapunk. A lakástakarék lejártával hozzájuthatunk a kedvezményes forinthitelhez, amellyel kiváltható a devizahitel, (az időben belépőknek) épp akkor, amikor az árfolyamgát megszűnik. Minderre azért van lehetőség, mert az árfolyamgát konstrukciója nem változtatta meg az eredeti hitel jogcímét, vagyis ha az lakáscélú hitelnek minősült, akkor – ahogy eddig is - továbbra is kiváltható lakás takarékpénztári finanszírozásból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.