BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ez már igazi javulás - Magyar autópiac, most

Februárban a tavalyi februárhoz képest 20 százalékkal több, 4262 új személyautót helyeztek forgalomba és 21 százalékkal 953-ra emelkedett az újonnan rendszámot kapott kishaszonjárművek száma.

Ez nyilván nem várt jó hír a két kategóriát forgalmazó márkakereskedőknek, akik a egy hónapja még attól tartottak,  a februári piaci kép már egyáltalán nem lesz olyan derűs, mint a januári volt.

Akkor ugyanis a tavaly, alacsonyabb áron megrendelt autókat helyezték forgalomba, hogy a vásárlók részesülhessenek az idei alacsonyabb regisztrációs adó előnyeiből is. Igaz, az autóbérlés és a lízing díjának áfamentessége érezhetően felkeltette az ügyfelek érdeklődését a flottakezelőknél és az autókereskedőknél egyaránt.

Így tehát az, hogy első két hónapban 9196 személykocsi és 1833 kishaszonjármű talált gazdára bizakodóvá teheti a kereskedőket, hiszen a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) erre az évre 52 ezer autó és 12 ezer furgon eladását prognosztizálta. Az MGE ugyanakkor a 3,5 tonnásnál nagyobb teherautók esetében 12 százalékos visszaeséssel és így 3800 darabos értékesítéssel számolt erre az évre. A januári, 50 százalékot meghaladó forgalomesés ugyan februárban 3 százalékra mérséklődött, ám amíg a tavalyi első két hónapban 643, addig az ideiben csupán 406 új nagyhaszonjármű került az utakra.

Részletek a pénteki Világgazdaságban

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.