BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Függetlenségből kettest ad magának a média

Magukkal önkritikusabbak, a szakmával viszont valamivel elégedettebbek a magyar újságírók, mint egy éve – derül ki a Nézőpont Intézet és az Uniomedia Communications 2012. február 15. és március 9. között végzett online kérdőíves kutatásából.

A hazai média különböző területein dolgozó 220 szakember válaszai alapján készült idei felmérés szerint némileg javult az újságírás színvonalának megítélése. A média kritikusabb, alaposabb, motiváltabb és politikailag függetlenebb, mint egy éve. Tény ugyanakkor, hogy az értékelés így is kritikus: a hazai újságírás színvonalára adott átlagos pontszám ötös skálán továbbra is csak 2,83 (tavaly 2,69 volt), a politikai függetlenség átlagos értékelése pedig alig 2,17, vagyis erős kettes.

A megkérdezettek 38 százaléka jól informáltnak, 37 százaléka megfelelően kritikusnak érzi a szakmát, ugyanakkor anyagilag és politikailag mindössze 5, illetve 8 százalék tartja függetlennek a magyar újságírást. A tájékoztatásért felelős szakemberek csupán a megkérdezettek 23 százaléka szerint jól képzettek, 19 százaléka szerint alaposak és 18 százaléka szerint feddhetetlenek.

Bár az újságírók önmagukkal kritikusabbak voltak az idei felmérésben, ovábbra is sokkal kedvezőbb a kép, ha a megkérdezettek nem általában a szakmát, hanem saját munkájukat értékelik. A sajtómunkások személyük feddhetetlenségre 4-es fölötti, a jól informáltságra 3,98, a politikai függetlenségre 3,77-es osztályzatot adtak. Tény ugyanakkor, hogy így is 6 százalékos azok aránya, akik önmagukat sem tartják feddhetetlennek, 12 százalékuk pedig bevallottan nem érzi magát politikailag függetlennek. Médiatükör kutatás harmadik éve igyekszik nyomon követni a médiafogyasztási szokások változását is.

Ebből a szempontból az internet egyeduralkodó: a megkérdezettek 78 százaléka az online hírportálokon találkozik elsőként a hírekkel, ezt a rádió követi 7 százalékkal. Az idei kutatás érdekessége, hogy a közösségi média (döntően a Facebook) is megjelent az összehasonlításban, és máris dobogós helyen: a válaszadók 6 százaléka jelölte be elsőként – ez az arány hajszálnyival magasabb már, mint a napilapok 5 százalékos részesedése az elsődleges hírforrások listáján.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.