BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Távoli a hazai villanyautózás

Feleannyiért hajtható meg egy autó földgázzal vagy árammal, mint olajalapú üzemanyaggal. A villanyautózás hazai áttörése még várat magára, pedig fejlesztési tervekben rekorderek vagyunk.

Váltsanak gáz- vagy villamosenergia-üzemű autókra azok a tulajdonosok, akik egyre nehezebben viselik el a kőolajalapú üzemanyagok drágulását, továbbá hiába várják a benzin és a dízel adótartalmának csökkentését – javasolja az E.On. Fölgázüzemű, vagy árammeghajtású autóval éppen megfeleződhetnének az üzemanyagköltségek: gázzal 4,5 euróból, árammal 4 euróból tehető meg 100 kilométer.

A német energiaóriás 80-at üzemeltet a 900 németországi földgáz-töltőállomásból, és 2011-ben megjelent a villanyautók infrastruktúrájának ottani piacán is.

A földgázüzemű autók és az azokat kiszolgáló töltők száma lassacskán Magyarországon is szaporodik, elektromos töltőoszloprudat viszont csak hetet tart nyilván a holtankoljak.hu, azt is mindet Budapesten. Ennél azonban már több van, egyedül az Elmű-Émász páros üzemeltet hetet. Van egy töltőpontja az E.On Magyarországnak is, amely mellé március végén nyit újabbakat Tatán, Győrben és Mosonmagyaróváron. „Minden töltőponton bármely fajta szabványú e-autóval lehet majd áramot vételezni” – mondta lapunknak Egyházi Nikoletta szóvivő. A TZ Elma Székesfehérvárott rendelkezik ilyen állomással, és belátható időn belül minden hazai városban telepítene ilyet.

További részletek a csütörtöki Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.