BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zűrök vannak SZÉP-kártyával

Egyre bosszantóbb kellemetlenség a SZÉP Kártya tulajdonosainak, hogy a kibocstó bankok nehezen állapodnak meg egymással a kölcsönös elfogadásról, noha ez kötelező lenne.

Bár a SZÉP Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló kormányrendelet szerint a kibocsátó bankok (OTP Csoport, MKB, K&H) úgy kötelesek kialakítani az utalványelfogadás rendszerét, hogy az mind a saját, mind pedig más gazdasági társaság által működtetett elektronikus elfogadóhelyi terminálon keresztül elérhető legyen, ez máig nem valósult meg, mert a bankok nem tudnak megegyezni egymással.

Először a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége jelezte lapunknak, hogy ez már problémát jelent a hoteleknek. „A K&H Bank által üzemeltetett bankkártya elfogadó POS terminálokon a K&H, illetve az MKB kártyái már elfogadhatóak, az OTP Szép Kártya elfogadása pár napon belül, március elsejével megvalósul. A K&H Szép Kártyáinak elfogadása az OTP Bank bankkártya elfogadó POS termináljain keresztül várhatóan 2012. április elejétől, további elfogadó bankok POS termináljain keresztül 2012 harmadik és negyedik negyedévétől várható” – közölte lapunkkal Lesti Mónika. A K&H Bank kommunikációs igazgatóságának osztályvezetője szerint a bankkártya elfogadó POS terminálok alapfunkciójukban nem alkalmasak a plasztikkártya elfogadására, ennek megvalósulásához technikai fejlesztések szükségesek.

„Szeptember óta többször, több fórumon, több formában is kértük az OTP-től annak lehetőségét, hogy az ő termináljain is fogadják el a kártyáinkat, de a tárgyalások egyelőre még nem vezettek eredményre. A többi bankkal viszont zavartalan az együttműködésünk” – mondta el lapunknak Lehoczky László, az MKB SZÉP Kártya kibocsátásért felelős vezetője. Az MKB kártyáját a K&H, az Unicredit és Takarékbank által kihelyezett terminálok elfogadják, az Erste termináljain az elfogadás a napokban várhatóan megindul. Lehoczky László bízik benne, hogy az internetes és a webshop-os fizetési forma terjedése is felgyorsul majd.

Vita azért lehet, mert a kormányrendelet szerint a más pénzintézet által működtetett terminálok használatáért a működtető társaság díjat számolhat fel, amely a bankok megállapodásától függ, de ennek mértéke nem haladhatja meg a beváltott elektronikus utalványok összértékének 0,3 százalékát.

További részletek a mai Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.