BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Morgan Stanley nem érti a Michelin-tervet

A Standard & Poor’s BBB-ről BBB+ osztályzatra javította a Michelin-csoport hosszú lejáratú hiteleinek besorolását, miközben megerősítette a rövid távú hitelekre adott A2-t.

A hitelminősítő hangsúlyozta, hogy a Michelin működése jelentősen erősödött az elmúlt két évben, és képes fenntartani hitelképességét, különösen spe­ciális termékkínálatának és a gumiabroncsok prémium szegmensében betöltött vezető szerepének köszönhetően. Ezek révén a Michelin adó előtti eredményének (EBIT) 60 százaléka árbevételének 25 százaléka után képződik.

Éppen emiatt kérdezi befektetői nevében a Morgan Stanley, van-e értelme annak, hogy 170 millió eurós költséggel 8 millió helyett 12 millió darabra emeljék az olcsó abroncsokat gyártó szerbiai Michelin-üzem teljesítményét.

„Kis beruházás a cégnek, nagy kérdés a befektetőknek” – írja a Morgan Stanley elemzője, rámutatva, hogy a cégnek inkább a gyorsan növekvő, nagyobb profittal kecsegtető termékeket kellene preferálni a kis árrésű, olcsó abroncsok helyett.

Mindazonáltal a Belgrádtól 300 kilométerre délre fekvő Pirot városban lévő Tigar Tyres üzemben 700 új munkahelyet teremt a tervezett beruházással a Michelin, amely közel 147 millió euróért adta el a Covéa biztosítótársaságnak régi, 12 ezer négyzetméteres irodaházát Párizsban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.