BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az adóhatóságról, őszintén - most először a PwC-től

Első alkalommal készített felmérést az adóhatósággal kapcsolatos adózói kérdésekről és véleményekről a PwC Magyarország. A felmérésben résztvevők több mint fele elégedett az adóhatóság munkájával, így talán az a sztereotípia is megdől, hogy a NAV csak rossz üzenetet hordoz az adózók számára?

Minden adózót foglalkoztat, hogy mire költik az közös kasszába befizetett forintjaikat, miért őt érintik a szigorú adóellenőrzések, és hogy mit tesznek az állami szervek azért, hogy többen járuljunk hozzá a közterhekhez, sokkal többen fizessük a közösségi együttélés számlájának folyamatosan növekedő végösszegét.

Egy adóellenőrzést senki sem visel könnyen és az adózók szkeptikusan viszonyulnak a revizorokhoz, mert nem tudják pontosan, hogy mit várjanak el tőlük. A felmérésben résztvevők válaszaiból kiderül, hogy fontosnak tartanák többek között, hogy a revizorok gyakorlati gazdasági ismereteik birtokában dolgozzák ki az ellenőrzési stratégiát, mert ez növeli az ellenőrzésre fordítandó idő legcélravezetőbb kihasználását.

Tovább segíthetné az ellenőrzések hatékonyságát a revizorok nyelvi képzése, hiszen az adóeljárás szabályai 2012. január 1-jét követően lehetővé teszik a német, angol és francia nyelvű dokumentumok használatát, mely alaposabb nyelvi tudást igényel. Hangsúlyos lehet továbbá akár iparág-specifikus tudás elsajátítása is a NAV dolgozói számára.

A felmérésben résztvevők válaszai alapján az adózók az  észrevételezési szakaszban  igen jó aránnyal tudták megváltoztatni részben vagy egészben az adóhatóság álláspontját,  azonban  a fellebbezések fele sikertelen volt. Tovább romlik az arány a felügyeleti intézkedések és a bírósági felülvizsgálatok során,  amelyek vagy az adóhatósági ellenőrzések megalapozottságát  igazolják, vagy az érdemi jogorvoslati rendszer hiányosságára hívják fel a figyelmet.

Miért pont engem vizsgálnak? Kérdi több ezer vállalkozó évente, amikor revizorok jelennek meg nála. Az NAV adóhatósági vizsgálati gyakorlata minden évben más és más elvek alapján alakul. A felmérésben adott válaszok összességükben rámutattak arra, az adózók egyre inkább elfogadják az adóhatóság megkerülhetetlen, népszerűnek nem mondható tevékenységét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.