BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bírósági döntés vethet véget a YouTube-os kalózzenéknek

Egy német bíróság ma úgy döntött, a Google-nak kötelessége szűrőket telepíteni a YouTube videómegosztó portálra azért, hogy kiszűrje a német zeneszerzők jogait megsértő illegális tartalmakat.

A német zenészek szerzői jogait védő szervezet, a GEMA sikeresen érvelt a bíróságon amellett, hogy a Google nem tett meg minden tőle telhetőt a kalózzenék kiszűrésére. A keresőóriás azzal védekezett, hogy nem vállal felelősséget a YouTube-ra feltöltött tartalmak kapcsán, emellett megfelelő eszközöket alkalmaz azért, hogy az illegálisan feltöltött anyagokat kiszűrje.

A The Next Web beszámolója szerint a mai bírósági döntés azt jelentheti, hogy a YouTube-on újabb szűrők jelenhetnek meg, amelyek még a publikálás előtt ellenőrizhetik a szerzői jogok tiszteletben tartását. Emellett elképzelhető, hogy a videómegosztónak fizetnie kell minden egyes német szerzőtől feltöltött zenei anyagért.

A hatvanezer zenészt képviselő GEMA egyébként nem most ért el először precedens értékű sikert a netes cégek ellen; korábban addig harcolt a Grooveshark zenei szolgáltató portál ellen, amíg elérte, hogy a weboldal bezárjon, mivel már nem érte volna meg számára a további működés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.