BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európában terjeszkedik a Richter

Részvényenként 660 forintos osztalék fizetéséről határozott tegnap a Richter közgyűlése. A részvényesek elfogadták az igazgatóság beszámolóját a tavalyi gazdálkodásról, a vezérigazgató pedig az európai terjeszkedés fontosságáról beszélt a rendezvényen.

Az elmúlt esztendő legfontosabb eredménye az volt, hogy a Richter Gedeon Nyrt. regionális multiból európai multivá vált – hangsúlyozta Bogsch Erik, vezérigazgató a társaság tegnap délutáni közgyűlésén. A cég vezetése ugyanis stratégiai lépésnek tartja a kutatási, a gyártási és az értékesítési tevékenységük kontinentális szintre emelését.

A gyógyszergyár közgyűlése tudomásul vette és jóváhagyta az igazgatóságnak a tavalyi gazdálkodásról szóló beszámolóját. A PricewaterhouseCoopers Könyvvizsgáló Kft. által auditált éves beszámoló szerint az anyavállalat magyar számviteli szabályok szerinti mérlegfőösszege 2011 év végén 649,2 milliárd forint, adózott eredménye tavaly 79,14 milliárd forint volt. A Richter-csoport nemzetközi számviteli standardok szerinti mérlegfőösszeg 2011 végén 688,3 milliárd forint, tavalyi eredménye 49,6 milliárd forint volt.

A tulajdonosi gyűlés a cég tavaly képződött 79,1 milliárd forint adózott eredményéből 12,2 milliárd forint osztalék megállapítását és kifizetését hagyta jóvá. Így az ezer forintos névértékű törzsrészvényekre egyenként 660 forint osztalék jár a részvénykönyvében idén június 11-én nyilvántartott tulajdonosoknak. Az adózott eredménynek az osztalék után megmaradó részének, azaz 66,9 milliárd forintnak az eredménytartalékba helyezéséről is döntöttek a részvényesek.

A közgyűlés több ponton is módosította a társaság alapszabályát. Valamennyi változtatás technikai jellegű volt. Azok vagy a korábbi változatot pontosították, vagy törvényi változásoknak megfelelően alakították át az alapszabályt. A részvényesek felhatal­maz­ták a társaság igazgatóságát, hogy a jövő évi rendes közgyűlésig a cég mindenkori jegyzett tőkéjének 10 százalékáig, azaz 1 863 748 darab névre szóló törzsrészvény erejéig a tőzsdei ártól való legfeljebb 10 százalékos vételi áron saját részvényeket vásároljon.

A részvényvásárlásról a cég stratégiai céljai megvalósításának elősegítésére, különösen a felvásárlási ügyleteknél azokkal történő fizetésre, valamint a munkavállalók és vezetők ösztönzésére érdekében döntöttek. A közgyűlés egyúttal jóváhagyta a társaság vezetőinek idei díjazását is. Az igazgatóság elnökét havi 625 ezer forint, tagjait 520 ezer, a felügyelőbizottság elnökét 460 ezer, tagjait 345 ezer forint illeti meg havonta. A közgyűlésen részt vevő tulajdonosok elfogadták az egyik részvényesnek, a Pioneer Befektetési Alapkezelő Zrt.-nek az indítványát is, mely szerint az igazgatóság elnöke egyszeri 600 ezer forint, tagjai pedig 500 ezer forint jutalomban részesüljenek tavalyi tevékenységük elismeréseként.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.