A belföldi termelésnek a fűtött fóliás termelés 0,5-1 százalékát adja, ami viszonylag korán megjelenik a piacon. Mivel ennek jobb az íze, mint az importált, például spanyol és görög eperé, több kereskedő arra használta ki az alkalmat, hogy a nagy mennyiségben beérkező külföldi gyümölcs egy részét is belföldiként tüntesse fel, illetve forgalmazza.
Mártonffy Béla, a FruitVeb elnöke az MTI-nek elmondta, Magyarországon mintegy 500-550 hektáron termesztenek földiepret, évente, az időjárástól függően 6-7 ezer tonna szamóca terem. Ennek mintegy 90 százalékát belföldön fogyasztják el. A termelők évente 3-4 milliárd forintnyi értékű árut állítanak elő a becslések szerint.
Hozzátette: az adatok pontosítására azért volt szükség, mert a fűtött fóliás termelők kifogásolták azt, hogy az átcsomagolásra jó szándékúan figyelmeztető minapi felhívásban nem említették meg a szegmens termelését, s az általuk termelt mennyiséget figyelmen kívül hagyták.
A magyar földieper a következő hetekben nagyobb mennyiségben kerül a piacokra, mivel megkezdődik a főszezon. Május elejétől termőre fordulnak az úgynevezett hideghajtatott, valamint május közepétől a szabadföldi szamócaültetvények is. Az e területről származó gyümölcsök már folyamatosan magyar kínálatként jelennek meg. A belföldi szamóca fő szezonja június végéig tart.
A FruitVeB vezetője jelezte: a húsvéti fagyok a szabadföldi eperültetvényekben is kárt tettek, ami hatással lehet a magyar kínálatra. Felhívta a figyelmet arra, hogy a fogyasztók fokozottan figyeljenek a vásárolt áruk származási helyére.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.