BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megint öngyilkossággal fenyegetnek a Foxconn dolgozói

A világ legnagyobb elektronikai összeszerelő cégének munkatársai közül többen azzal fenyegettek, hogy leugranak a gyár tetejéről, ha nem emelik a bérüket.

A Foxconn 1,2 millió főt foglalkoztat Kínában és a wuhani gyárban történt incidens miatt ismét a nem túl hízelgő figyelem középpontjába került. A Reuters tudósítása szerint több munkás öngyilkossággal fenyegetett, ha nem rendezik bérét, ezzel folytatódott a tajvani cégnél lassan két éve zajló öngyilkossági botránysorozat.

A többek között az Apple iPadjét, az Intel, a Dell és a HP termékeit összeszerelő Foxconn elvileg felülvizsgálta működési rendjét, miután nemzetközi szervezetek arra figyelmeztettek, hogy embertelen munkakörülmények mellett, jelentős túlórában foglalkoztatja kínai dolgozóit. Mivel a botrány a nyugati megrendelőkig, így főként az Apple-ig elért, az amerikai konszernek is nyomást gyakoroltak a Foxconnra a helyzet javítása érdekében. A több lépcsőben végrehajtott béremelések nyomán a munkások jelenleg 66-82 ezer forintos havi fizetést kapnak és a cég ígéretet tett arra, hogy visszafogja a túlmunkát is.

A hangulat ezután javult, most viszont újrakezdődhet a folyamat, bár a vállalat állítja: már elrendezték a vitás kérdéseket. Simon Tsing, a Foxconn anyavállalatának szóvivője a Reuters érdeklődésére sem közölte, hányan vettek részt az akcióban, ugyanakkor a The Information Centre for Human Rights közölte, hogy a béremelés miatt tüntető alkalmazottak a rendőrség bevatkozása után tértek vissza a munkájukhoz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.