BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem élénkül a járműpiacunk

„A személykocsik és kishaszonjárművek márkakereskedői látszatra jó negyedévet zártak, hiszen e járművekből együttesen 22 százalékkal kelt el több március végéig, mint tavaly ilyenkor. Azt azonban nem remélhetjük, hogy az idei piacbővülés ilyen mértékű marad” – mondta lapunknak Erdélyi Péter, Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) elnöke.

Hozzátette: „jó, ha elérjük a két kategória januárban prognosztizált 10-15 százalékos együttes forgalombővülését, de azt is csak akkor, ha beindulnak a vállalati autóvásárlások”.  Bár a növekedés jó hír, a szakemberek kiemelik, hogy több, tavaly megrendelt flottát helyeztek forgalomba az elmúlt hetekben, emellett voltak áthúzódó szállítások, és még februárban is éreztette a hatását a regisztrációs adó csökkentése.

Az MGE tapasztalatai szerint az autószalonokban nem látszanak a forgalomélénkülés jelei. Az autóbérlés és a -lízing díjának áfamentessége érezhetően felkeltette az ügyfelek érdeklődését a flottakezelőknél és az autókereskedőknél egyaránt. Ennek hatása azonban még nem érezhető: az élénkülést későbbre várják a gépjárműimportőrök.

A 3,5 tonnásnál nagyobb össztömegű teherautók forga­lomba helyezése januárban ugyan több mint megfeleződött, és februárban is 3 százalékkal maradt el a bázistól, de a múlt hónapban már 6 százalékkal, 312-re emelkedett az eladás. Igaz, a negyedéves összesítés 718 darabja 24 százalékkal kevesebb a tavalyi negyedéves számoknál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.